Beizzanak a fejlesztések: 72 millió lejből bővíthetik Udvarhelyszék gázhálózatát

Jóváhagyta a Fejlesztési, Közigazgatási és Közberuházásokért felelős Minisztérium azt a rendeletet, amely által Udvarhelyszéken az utóbbi évek egyik legnagyobb fejlesztési programja indulhat el energia terén. A 72 millió lejes befektetési keret arra nyújt lehetőséget, hogy Székelykeresztúr, Bögöz, Oroszhegy, Farkaslaka, Etéd, Korond, Parajd, valamint Zetelaka és a Szentegyházához tartozó Homoródfürdő települései új gázhálózatokkal bővülhessenek, így serkentve a térség gazdasági életét.

A beruházás jelentőségéről Antal Lóránt Hargita megyei szenátor, az energiaügyi bizottság elnöke elmondta: „Az elmúlt években többször hangoztattam azt, hogy nincs gazdasági fejlődésre lehetőség ott, ahol nincs megfelelő energetikai infrastruktúra. Ezért fontos Udvarhelyszék számára ez a pályázat, mert utat enged az ipari létesítmények, a kis és közepes vállalkozások fejlesztésének és bővítésének, illetve megteremti az udvarhelyszéki háztartások földgázhálózatra való rácsatlakozásának a lehetőségét. Másrészt, turizmus szempontjából, az udvarhelyszékiek által igen szeretett üdülőtelepnek, Homoródfürdőnek egy több évtizedes problémája szűnik meg a gázhálózatra való csatlakozása révén, valamint Parajd község gázellátását is meg tudjuk oldani, ami a vendéglátás potenciálját és kényelmi standardjait növelné.”

Illusztráció forrása: Agerpres/EPA

Az Anghel Saligny Országos Fejlesztési Program keretében megnyert pályázat több éves munka eredménye. Bíró Barna Botond, udvarhelyszéki területi RDMSZ-elnök pontosította: „Kelemen Hunor akkori miniszterelnök-helyettes vezetésével az RMDSZ javaslatára foglalták bele a kormányprogramba, hogy a víz-, csatornahálózat és az útépítések mellett a kormány a gázhálózatok kiépítésére is adjon pénzt”, és azt is hangsúlyozta, hogy a kormányígéret megvalósításához törvénymódosításokra, intézményközi együttműködésre és a helyi közigazgatás részéről pedig összhangban végzett pályázati felkészülésre volt szükség. Ennek fényében Antal szenátor kiemelte: „fejlesztési társulásba tömörítettük a helyi önkormányzatokat, ezen a társuláson vittük keresztül a projektet és ennek nevében lett a pályázat is leadva a minisztériumhoz” – tudatta közleményében az udvarhelyszéki RMDSZ.

Székelykeresztúr esetében a gázhálózat bővítése Betfalvára értendő, Szentegyháza esetében Homoródfürdő fürdőtelepre és Farkaslaka esetében Farkaslaka, Korond és Etéd egyben értendő, mivel az itteni gázhálózat kiépítése Etédtől kezdődik, mert ott van a legközelebbi csatlakozási pont a Transgaz által működtetett országos hálózatra. Hasonló technikai okokból kimenőleg Parajd esetében a csatlakozás Szováta irányából fog megtörténni.

A Szövetség által vezetett minisztérium munkájáról Bíró Barna Botond elmondta: „még mielőtt kiszorítottak volna minket a kormánykoalícióból, Cseke Attila fejlesztési miniszter elő is készítette a finanszírozásokat” és ennek köszönhető az, hogy a projekt annyira előrehaladott stádiumban volt, hogy annak véglegesítését – Antal Lóránt szerint – még a politikai zsákmányszerzés lendületében se tudták megakadályozni. Mindezeket összegezve, az udvarhelyszéki szenátor így nyilatkozott: „Udvarhelyszéknek ezáltal óriási lehetősége adódik. Révbe ért a munkánk, kezdődhetnek az energetikai fejlesztések!”

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?