banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Az ország lakosságának 45 százaléka oltatta be magát eddig legalább egy dózissal

Románia felnőtt lakosságának mintegy 45 százalékát oltották be eddig a koronavírus elleni oltás legalább egy adagjával, közölte az országos oltáskampányt koordináló bizottság elnöke.

Az oltási kampány kezdetétől több mint 13 millió dózis vakcinát adtak be Romániában, és több mint 7,2 millió személyt immunizáltak, ez az ország felnőtt lakosságának mintegy 45%-át jelenti, illetve a 12 év fölötti lakosság több mint 42%-át - számolt be Valeriu Gheorghiţă a fővárosban szervezett Tájékoztató maraton keretében tartott sajtótájékoztatón.

A katonaorvos emlékeztetett, hogy hétfőtől kezdődően azok a személyek is kérhetik az emlékeztető oltást, akiket a Johnson & Johnson vakcinájával oltottak be, és az immunizálás óta eltelt legalább hat hónap. Számukra elsősorban egy mRNS típusú vakcina felvétele ajánlott emlékeztető dózisként, de választhatják ismét a Johnson & Johnson termékét.

Ha a jelenlegi oltakozási ritmus megmarad, év végére meghaladhatjuk a 9,5 millió, legalább első adaggal beoltott személyt. Ez azt jelentené, hogy az oltásra jogosult, tehát 12 éven felüli lakosság több mint 55 százaléka lesz beoltva, és így a fertőzésen már átesett személyeket is figyelembe véve, elérhetjük a 75%-os nyájimmunitást - magyarázta az oltásparancsnok.

„A kérdés azonban az, hogy ez elég lesz-e, figyelembe véve, hogy a delta variáns a domináns? Megengedhetjük-e magunknak, hogy újabb és újabb, több ezer megbetegedésen keresztül növeljük a lakosság védettségi szintjét, miközben naponta több száz halálesetünk van? Nos, nem!” – nyomatékosította Gheorghiţă.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?