Az egyik miniszter szerint Romániában már folyik a helyreállítási terv, pedig az EU még jóvá sem hagyta

A PNRR-tervezet szerint uniós pénzből vezetik be az elektronikus személyazonossági igazolványt, a projekt kivitelezője semmit sem tud erről.

Facebook-bejegyzésben jelenetette be Cristian Ghinea, az európai projektek minisztériumának vezetője, hogy Romániában elkezdődött az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) megvalósítása. A tárcavezető szerint a jelenlegi személyi igazolványoknak az elektronikus dokumentumokkal való helyettesítése egyike a PNRR keretében megvalósuló beruházásoknak.

Ghinea bejegyzése már csak azért is érdekes, mert az Európai Bizottság (EB) még nem hagyta jóvá a román kormány által benyújtott tervezetet. Tény ugyanakkor, hogy a PNRR-tervezetben szerepel az elektronikus személyi igazolvány bevezetése, melyre a kormány 200 millió eurót igényelt. Ettől eltekintve azonban teljes a káosz.

A PNRR-ben a Kutatásügyi, Innovációs és Digitalizációs Minisztérium (MCID) van nevesítve a 200 millió eurós projekt egyik felelőseként és haszonélvezőjeként, a tárcánál azonban nem tudnak erről. A román nyelvű Hotnews hírportál érdeklődését azzal utasította el az MCID, hogy az elektronikus személyazonossági igazolványokkal a Belügyminisztérium foglalkozik.

Az elektronikus igazolványok kinyomtatásáért felelős Nemzeti Nyomdavállalatnál szintén nem hallottak arról, hogy a projektet uniós forrásból finanszíroznák. „Az összes költség és beruházás finanszírozása a saját költségvetésből történik, és a termékek eladásából térül meg (elektronikus személyazonossági igazolvány és egyszerű személyazonossági igazolvány). (…) Az elektronikus személyazonossági igazolvány eladási árának a megállapításakor nem volt számításba véve a PNRR keretében történő finanszírozás vagy a költségek utólagos megtérítése” – olvasható a Hotnews szerkesztőségéhez eljuttatott válaszban.

A jelenlegi igazolványokat 2031 augusztusáig kell felváltaniuk az elektronikus személyi okmányoknak, vagyis a hatóságoknak 10 év áll rendelkezésükre az átállás lebonyolítására. Ez bőven elegendő kellene legyen, a PNRR-terevezetben ugyanis az olvasható, hogy a jelenlegi logisztikával a Nemzeti Nyomdavállalat napi 30 ezer igazolványt tud legyártani.

Dan Barna miniszterelnök-helyettes július végén jelentette be, hogy az EB szeptemberben fogadja majd el Románia helyreállítási tervét, a pénzek átutalása pedig 2022 elején fog elkezdődni.

(Nyitókép: Facebook/Oláh Emese)

Kapcsolódók

Kimaradt?