banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Hétfőtől igényelhető az elektronikus személyazonossági igazolvány Kolozsváron

Fotó: Facebook/Oláh EmeseAugusztus 2-án, Kolozsváron mutatták be azt az elektronikus személyazonossági igazolványt, amely már chip-et illetve tulajdonosa elektronikus aláírását is fogja tartalmazni, és az egészségügyi kártyát is kiváltja– írja a cluj24.ro. Az új típusú személyazonossági igazolvány bankkártya méretű lesz, és 2031 augusztusáig fokozatosan vezeti be Románia.

Hétfőn indult hivatalosan is útjára az a tesztprogram, amelynek köszönhetően Kolozsváron biometrikus adatokkal is ellátott személyazonossági igazolványt bocsátanak ki, amely amellett, hogy vizuálisan tartalmazza a jelenlegi személyazonosító igazolvány adattartalmát, tároló elemmel is rendelkezik és kiváltja az egészségügyi kártyát.

Lucian Bode belügyminiszter pénteken, a kolozsvári anyakönyvi hivatal székhelyén tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy miért pont ezt a várost választották helyszínül a projekt levezetéséhez. Mint fogalmazott, Kolozsvár kedvez a digitális szolgáltatásoknak, és jól bevált modellt biztosít az innovációs technológiáknak. „A helyi önkormányzatnak fontos a digitalizálás felgyorsítása, Kolozsvár informatikai központtá vált, az Erdélyi Szilícium-völggyé, és vezető szerepet tölt be a digitalizáció terén is, ezért választottuk helyszínül” – hangsúlyozta.

Az új dokumentumot 2031-ig, fokozatosan vezetik be

Lucian Bode arról is szót ejtett, hogy az új, elektronikus igazolványt 2031. augusztus 2-ig fogják bevezetni, illetve, hogy külföldön is el fogják fogadni. Szerinte ez megkönnyíti az állampolgárok számára az önkormányzatokkal és az állam egyéb intézményeivel való kapcsolattartást is, hiszen az igazolvány az egészségügyi kártyát is magába foglalja. A kártya emellett biztonsági elemeket is tartalmaz, magyarázta a belügyminiszter.

Ezeknek a biztonsági elemeknek köszönhetően lehetetlenné teszik, hogy a tulajdonos identitását valaki más birtokolja, ugyanakkor az intézmények képviselői számára is garantálja, hogy az igazolványt felmutató személy valóban a dokumentum jogos tulajdonosa. A kártya előlapja a következő adatokat tartalmazza: a kibocsátó állam neve, az okmány típusa, családnév, keresztnév, nem, állampolgárság, születési év, személyi szám, az okmány száma, érvényességi ideje, aláírás és arckép. A hátlapra pedig a lakcím, a kibocsátás dátuma, az okmány MRZ-kódja és a chip kerül.

Kétszázezer chip áll rendelkezésre

Az elektronikus személyi igazolványt több szakaszban adják ki - elsőként Kolozsváron - , az első évben ötezer ilyen típusú dokumentumot állítanak ki, ezután pedig növelni fogják a kapacitást. „Egyelőre kétszázezer chip áll a rendelkezésünkre. Az új személyi elkészítése rendkívül komplex folyamat, amely minimum tíz napot vesz igénybe, és Bukarestben történik a gyártás, majd ezt küldik Kolozsvárra” – magyarázta a tárcavezető. Hozzátette: országos szinten 18 hónap múlva lesz elérhető a dokumentum, és 2031 augusztusa után válik kötelezővé. Az új típusú igazolványt bárki igényelheti, de elsőbbséget azok a személyek élveznek, akiknek lejárt a személyazonossági igazolványuk vagy egyéb halaszthatatlan okból kérnek új személyit. 

Az új dokumentumra pályázók a belügyminisztérium egy speciális platformján kérhetnek időpontot: https://programare-cei.mai.gov.ro/ Az új elektronikus igazolvány 14 euróba fog kerülni.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?