banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Az Európai Bizottság alelnöke szerint Brüsszel nem dobta vissza Magyarország helyreállítási tervét

Szerdán német lapok és a Politico is azt írta, hogy az Európa Bizottság visszatartja Magyarország helyreállítási tervét, valamint Dacian Cioloș, a Renew Europe frakció elnöke, az USR-PLUS társelnöke is ugyanerről tájékoztatott közösségimédia-oldalán. Vera Jourová európai biztos cáfolta ezeket az információkat.

Cioloș szerdán Twitter-oldalán írt arról, hogy a Renew Europe frakció kérte a magyar helyreállítási terv visszatartását, mert nincs garancia arra, hogy az uniós pénzek „a becsületes magyarokhoz” kerülnek, és nem az Orbán Viktorhoz közel álló körökhöz.

Hozzátette, ez nem Magyarország megbüntetését jelenti, hanem azt, hogy tovább nem finanszírozzák a magyar miniszterelnök „kleptokráciáját”. Ismertette, egy 2020-as Eurobarométer-felmérés szerint a válaszadók 87 százaléka gondolta úgy, hogy Magyarországon széleskörűen elterjedt a korrupció.

Vera Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős tagja cáfolta ezeket az információkat. Az Európai Parlamentben tartott vitán Guy Verhofstadt kérdésére a EB-alelnök elmondta: a német sajtó tévedett, nincs szó arról, hogy az Európai Bizottság visszadobta volna a magyar helyreállítási tervet.

Kelemen Hunor a szerdai kormányülés végén a sajtónak úgy nyilatkozott: Dacian Cioloș véleménye nem tükrözi a kormánykoalíció álláspontját, az USR-PLUS társelnöke szerinte csak a Renew Europe frakció képviseletében szólalt fel. Az RMDSZ elnöke úgy gondolja, Cioloș óriási hibát követett el, az egyik legnagyobbat, amit politikus elkövethet.

(Címlapfotó forrása: Facebook/Orbán Viktor)

Kapcsolódók

Kimaradt?