Az anyja által megölt kilencéves kislány ügye: országosan felülvizsgáltatják a gyermekbántalmazási esetek kezelését

Fegyelmi vizsgálat indul több személy ellen, akik a saját anyja által megölt kilencéves kislány ügyét korábban kezelték. A család esetét kivizsgáló pszichológus és szociális munkás, valamint a galaci önkormányzat szociális osztályának vezetője ellen indítanak fegyelmi vizsgálatot, jelentette be a Gyermekek Jogainak Védelmét és Örökbefogadását Ellátó Országos Hatóság (ANPDCA), melynek ellenőrző testülete vizsgálta, hogyan kezelte korábban a család ügyét a galaci szociális osztály és a megyei gyermekvédelmi igazgatóság. A testület súlyos hiányosságokat talált.  Azt is közölték, a gyermekjogvédő hatóság (ANPDCA ) elnöke körlevélben hivatalosan fel fogja kérni az ország valamennyi szociális gondozási és gyermekvédelmi főigazgatóságát, hogy vizsgálják felül a gyermekbántalmazási esetek kivizsgálására és ellenőrzésére vonatkozó teljes eljárási keretet.

Súlyos hiányosságokat tárt fel a Gyermekek Jogainak Védelmét és Örökbefogadását Ellátó Országos Hatóság (ANPDCA) Ellenőrző Testülete a saját anyja által megölt kilencéves galaci kislány ügyében a tragédiát követő jelentésében. Abban találtak kemény mulasztásokat, ahogyan a galaci szociális gondozási osztály és a megyei gyermekvédelmi igazgatóság (DGASPC) szakemberei eljártak a kislány és kisebb testvérei ügyében 2023 márciusa óta, amikor is helyzetük az igazgatóság tudomására jutott, írja a News.ro.

Mint korábban a Maszolon is megírtuk, január 31-én egy kilencéves kislányhoz hívtak mentőt, azonban a gyermek életét már nem tudták megmenti. Mivel a testén ütlegelés, égés nyomait fedezték fel, vizsgálat indult emberölés gyanújával, és az anya a gyanúsított, akit őrizetbe is vettek.  Később kiderült, a hatóságok tudták, hogy az anya szellemi fogyatékossága miatt nem képes megfelelően gondoskodni a gyerekekről.

Fegyelmi vizsgálat a hanyagságok miatt

A Gyermekek Jogainak Védelmét és Örökbefogadását Ellátó Országos Hatóság mostani jelentése szerint a gyermekeket értékelő pszichológus nem látta úgy, hogy bántalmazás jeleit mutatták volna, és csak azt javasolta, hogy az anyai nagybátyjukat vonják be a nevelésükbe és oktatásukba. Ugyanakkor a gyermekvédelem szakemberei nem tettek lépéseket a gyermekek orvosi vizsgálatára. A városháza szociális gondozási szolgálatának szakemberei – anélkül, hogy a teljes történetet ismerték volna – úgy találták, hogy a lányokról jól gondoskodtak, és hogy nem voltak veszélyben. Ennek felfedezése után az esetet kivizsgáló pszichológus és szociális munkás, valamint a galaci önkormányzat szociális osztályának vezetője ellen fegyelmi vizsgálatot indítanak.

Illusztráció | Fotó forrása: Abode Stock„Az ANPDCA ellenőrző csoportja több hiányosságot talált az elhunyt lány és két testvére ügyének kezelésében a Galac megyei gyermekvédelmi igazgatóság (DGASPC) és a galaci önkormányzat szociális gondozási osztályának részéről, valamint a két intézmény szakemberei közötti koordináció hiányát állapította meg. Így az ellenőrző csoport által javasolt fő intézkedések a következők: másik szolgálathoz való áthelyezés, valamint fegyelmi vizsgálat indítása a pszichológus és a szociális munkás ellen, akik az elhunyt lány és testvérei ügyét kezelték, amely ügy 2023 márciusában, azaz majdnem egy évvel a január végi tragikus eset előtt a gyermekvédelmi igazgatóság tudomására jutott. Ugyanakkor fegyelmi vizsgálatot javasoltak a Galaci Önkormányzat Szociális Osztályának vezetője ellen is, azért ahogyan a szóban forgó időszakban irányította az ügyben érintett kiskorúak felügyeletét, valamint az általa koordinált osztály munkáját” – közölte a Családügyi Minisztérium, miután az ellenőrző testület jelentése elkészült.  

Az óvónő látta a nyomokat, a pszichológus nem

Az a Gyermekek Jogainak Védelmét és Örökbefogadását Ellátó Országos Hatóság elnöke a kislány halála után rendelte el az ellenőrző akciót, amelyet február 2-a és 15-e között hajtottak végre a gyermekvédelmi igazgatóságnál és a városháza szociális osztályán. A bántalmazásról egyébként onnan tudott már a gyermekvédelem, hogy az egyik kislány óvodai pedagógusa családon belüli bántalmazásra gyanakodott, miután több zúzódást vett észre a gyerek testén, és jelentette az esetet a Galac Megyei Szociális Gondozási és Gyermekvédelmi Igazgatóságnak.

Illusztráció | Fotó forrása: Pixabay„Annak idején a pszichológus, aki mindhárom lányt megvizsgálta, úgy gondolta, nem mutatják bántalmazás jeleit, és csak azt javasolta, hogy az anyai nagybácsi és nagynéni vegyen részt a lányok nevelésében és oktatásában, mivel az anya szellemi fogyatékossága miatt nem tudott egyedül gondoskodni róluk. A pszichológus is úgy vélte, hogy ez csak egy elszigetelt eset volt, ezért a gyermekek helyzetének figyelemmel kísérése a családi otthonban kellene, hogy történjen, hogy megelőzhető legyen a fizikai és mentális fejlődésükre vonatkozó veszélyhelyzet. Ugyanakkor a gyermekvédelem szakemberei akkor nem tettek lépéseket a kislány és testvérei orvosi vizsgálatára, hogy megállapítsák, bántalmazták-e őket, bár az óvodai nővér javasolta, hogy a kiskorút vizsgálja meg a háziorvos” – derült ki az ellenőrzéskor.

Az ellenőrző csoport azt is megállapította, hogy bár a gyerekvédelem felkérte a galaci önkormányzat szociális osztályát a kiskorúak helyzetének nyomon követésére és arra, hogy jelezze, ha kockázatot talál, az nem szolgáltatott sok részletet az ügyről, és nem nyújtott be terveket a gyermekek rehabilitációjára és/vagy társadalmi reintegrációjára vonatkozóan. A városháza szociális osztályának szakemberei anélkül, hogy hozzáférhettek volna a teljes ügyhöz, úgy találták, hogy a lányokról jól gondoskodtak, és nem voltak veszélyeztetve.

Közös munkamódszert, az eljárások felülvizsgálatát javasolják

A hasonló esetek elkerülése végett az ellenőrző csoport jelentésében azt javasolja, hogy a gyermekvédelem és az önkormányzat szociális osztálya hozzon létre közös munkamódszert a bántalmazott gyermekek helyzetének nyomon követésére. Ugyanebből a célból a Gyermekek Jogainak Védelmét és Örökbefogadását Ellátó Országos Hatóság elnöke egy országos körlevélben hivatalosan felkéri valamennyi szociális gondozói és gyermekvédelmi főigazgatóságot, hogy vizsgálják felül a gyermekbántalmazási ügyek kivizsgálásának és nyomon követésének teljes eljárási keretét.

Az ügyészek szerint 2024. január 26. és 30. között, otthonában az édesanya bántalmazta a kislányt, „többször megütötte tompa tárgyakkal, égési sérüléseket okozott neki, kezével összenyomta, traumás sérüléseket okozva az egész testén, amelyek hatása halmozódott (traumás vérzéses sokk), ami  közvetlenül a halálához vezetett”. A gyermek édesanyját gyilkosság gyanújával őrizetbe vették. A kislány nagybátyját és nagynénjét, akik ugyanabban az épületben laktak, őrizetbe vették és bírósági felügyelet alá helyezték, a gyilkosságban való bűnrészesség és a gyermek bántalmazása miatt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?