Az USR–PLUS kérni fogja a miniszterelnök „becsületbeli lemondását”

Az USR–PLUS a péntek esti koalíciós ülésen előbb az „elegáns" módszerhez folyamodik, és kéri Florin Cîţu miniszterelnök becsületbeli lemondását, de arra az esetre, ha a kormányfő ezt elutasítja, előkészítették a bizalmatlansági indítványt, amelyet az AUR törvényhozói is aláírnak – jelentette ki csütörtök este az alakulat társelnöke, Dan Barna.

A miniszterelnök-helyettes azt mondta: pártja részéről 80 támogatója van a kormány megbuktatását célzó bizalmatlansági indítványnak, a szükséges aláírások többi részét az ellenzék, többek között a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) soraiból várják. Ennek kapcsán rámutatott, az USR –PLUS „nem áll sem konfliktusban, sem ellentétben az AUR-ral", és vannak témák, amelyek kapcsán egyetérthet két, egymástól radikálisan eltérő programmal rendelkező párt.Dan Barna | Fotó: Agerpres

„Amikor egy bizalmatlansági indítványról van szó egy olyan kormány ellen, amelynek már nincs támogatottsága, konjunkturális szavazásról beszélünk" – fogalmazott, hozzátéve, már a Szociáldemokrata Párttal (PSD) is tárgyaltak az indítvány támogatásáról.

Barna szerint, ha a bizalmatlansági indítvány nem megy át a parlamenten, az USR–PLUS miniszterei beadják a felmondásukat és kilépnek a kormányból. Ha azonban a törvényhozók megszavazzák a kezdeményezést, a kabinetnek mennie kell, Iohannis elnöknek pedig új miniszterelnököt kell nevesítenie.

Az USR–PLUS társelnöke kiemelte, a bizalmatlansági indítvány voltaképpen nem a miniszterek, hanem a nemzeti liberális párti (PNL) kormányfő, Florin Cîţu ellen irányul, ugyanakkor meggyőződését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a PNL-nek több olyan politikusa van, akik alkalmasak lennének a miniszterelnöki tisztségre. „Kellőképpen érettek ahhoz, hogy vezetni tudjanak egy kormányt" – mondta, és példaként a jelenleg a Bihar megyei tanács elnöki tisztségét betöltő Ilie Bolojant említette, akit állítása szerint fenntartások nélkül támogatna alakulata.

Dan Barna ugyanakkor cáfolta azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint az USR–PLUS esetleges minisztériumcserékről egyeztetett volna a kormányfővel, például arról, hogy a belügyminisztériumi tisztségért cserébe adják át az igazságügyi tárcát a liberálisoknak. A kormányfőhelyettes azt is elmondta, hogy egy új összetételű kormányban ugyancsak Stelian Iont jelölné az USR–PLUS az igazságügyi minisztérium élére.

Hozzátette: az, hogy Klaus Iohannis államfő aláírta a Stelian Ion tisztségből való felmentéséről szóló rendeletet, arra enged következtetni, hogy az elnök egyetért a kormányfővel, és támogatja a Stelian Ion tevékenységéről Florin Cîţu által készített kiértékelést, amelyet ő maga „nevetségesnek" tart.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Barna szerint „nagy kérdéseket vet fel" az, hogy Stelian Iont azelőtt menesztették, hogy bejelentette volna, kik jelentkeztek az ügyészségi vezetői tisztségekre és továbbvitte volna ezt az eljárást.

Kapcsolódók

Kimaradt?