Átadták a szamosújvári Téka Alapítvány Szórványkollégiumának új épületét

A Téka Alapítvány idén harminc éves, ennyi ideje építi a magyar közösséget Mezőségen. 2016-ban avatták fel a szamosújvári magyar iskolát, 2019-ben pedig úgy döntöttek, hogy egy modern kollégiumra is szükség van, így négy „viszontagságos” év után idén sikerült felavatni a Mezőségi Téka Szórványkollégium új épületszárnyát. A múlt héten 25 mezőségi település diákjai már be is költözhettek a vadonatúj konyhával, ebédlővel és tágas szobákkal felszerelt bentlakásba. A beruházás 6,4 millió lejbe került, a Téka Alapítványon kívül a magyar kormány és a Communitas Alapítvány támogatásával, valamint a Hentz család felajánlásából valósult meg.

A szerző felvételei

Az új épületszárnyat vasárnap délután avatták fel, az ünnepségen jelen volt Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár is. Mint az államtitkár elmondta, a szamosújvári Téka Alapítványnál az elmúlt három évtized az „önzetlen cselekvés és az építkezés” jegyében telt, hiszen a Művelődési Központ, a Szórványkollégium létrehozása, és a Tóvidék Program elindítása mind-mind arról gondoskodnak, hogy legyen, ahol összegyűlni, és legyen, aki összefogja a közösséget. Potápi Árpád János szerint ezek gyümölcse mára egyértelműen beérett, és erő, tenni akarás sugárzik a közösségből. Mint elhangzott, a Téka Alapítvány 2000-ben csatlakozott a válaszúti Kallós Zoltán Alapítvány által 1999-ben elindított szórványoktatási programhoz, amely összehangolt és tervszerű módon, hosszútávon biztosítja a mezőségi szórványközösség anyanyelven történő oktatását.

„Ez a program a szórványban élő magyarság számára mintaadó és itt helyben egyúttal nélkülözhetetlen is. A családok zöme halmozottan hátrányos nyelvi, etnikai és kulturális környezetben él, a teljes asszimiláció küszöbén. Megmaradásuk és a mi megmaradásunk egyik feltétele, hogy gyermekeik megfelelő anyanyelvi oktatásban részesüljenek. Ehhez vállalni kell a napi utazgatást vagy a kollégiumi életet, valamint az ezekkel járó többletköltségeket” – mondta az államtitkár. Úgy vélte, a szórványkollégium abban támogatja a diákokat, hogy a bentlakáson túl ellátást nyújt, továbbá felkészítő és felzárkóztató munkát folytat.

„Olyan gátat építettek itt, amely hosszú időre meggátolja a szórványosodást”

Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke az ünnepségen elmondta, ha ez a munka nem valósult volna meg, nagyon sok magyar gyermeknek román iskolába kellene járnia, és megköszönte az alapítványnak azt a munkát, amelyet az elmúlt harminc évben végzett, és hogy kitartottak azon vezérgondolat mellett, hogy minden magyar gyermeknek jár a minőségi magyar oktatás. „Azt látjuk, hogy az iskolák a szórványban elkezdtek szimpatikusak lenni a vegyes családok számára is, mert a magyar iskolában a magyar és a román kultúrát is megismerhetik a gyerekek. Az RMDSZ is azt tartja szem előtt, hogy minden magyar gyermek eljusson magyar oktatási intézménybe, és én úgy látom, hogy ez a tevékenység meghozta az eredményét” – hangsúlyozta.

Ezt követően Ovidiu Drăgan, Szamosújvár polgármestere szólalt fel, aki 2008-ban a megyei tanács tagjaként döntött arról, hogy jóváhagyják a Téka Alapítványnak, hogy megvásárolja azt a területet, amelyen ma az oktatási központ és a bentlakás áll. Mint a polgármester fogalmazott, egy újabb fontos pillanatához érkeztek el a Téka tevékenységének, akik „mindig építkeznek, dolgoznak, szorgoskodnak”. Ovidiu Drăgan szerint nagyon jó, hogy az új épületszárny elkészült, amely intellektuálisan hozzájárul a közösség életéhez. „Mindenki számára jó, hogy ez az épület elkészült, nagyon hasznos a közösségnek, és a diákok személyiségfejlődéséhez is hozzájárul” – mondta. Ugyanakkor mindenkit biztosított, hogy támogatására a Téka Alapítvány a továbbiakban is számíthat.

A Téka Alapítvány munkáját ugyanakkor a Communitas Alapítvány is támogatta technikai eszközökkel.  Szép Gyula, a Communitas Alapítvány alelnöke beszédében elmondta, úgy gondolja, hogy „olyan gátat építettek itt, amely hosszú időre meggátolja a szórványosodást”. „Olyan bástyája a magyarságnak a Téka Alapítvány, amely bevehetetlenné vált mára, hiszen nagyon széles körű tevékenységet végeznek” ­– vélte.  

Átadták a Téka Díjakat majd időkapszulát helyeztek el

Balázs-Bécsi Attila, a Téka Alapítvány elnöke szerint végre kialakult az az egységes oktatási tér, amelyre mindig is vágytak. Az elnök elmesélte, hogy 2019-ben döntöttek úgy, hogy a kollégiumot is az iskola mellé költöztetik, hiszen „így válik teljessé a kép”, ám a járvány, a háború és az infláció miatt „viszontagságos” volt az építkezés, ezért nagyon örvendenek, hogy múlt héten végre beköltözhettek a gyerekek. Az épületszárny vadonatúj konyhával, ebédlővel és négyágyas szobákkal felszerelt. A szamosújváriak kalákában segítettek az építkezésben, ugyanakkor Korniss Péter fotográfus engedélyével számos kép is felkerült a falakra. „Az új épületet így Korniss Péter szellemisége is áthatja” – mondta Balázs-Bécsi Attila.

A beszédek után átadták a Téka Díjat, amely egy szimbolikus díj, és olyan személyeknek szánják, akik a Téka munkáját szívügyüknek tekintik, segítik és figyelik az alapítvány működését. 2020-ban a díjat Novák Ferenc Tata kapta, aki csak most vehette át díját, ugyanakkor idén díjazták Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárt és Brendus Rékát, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetőjét is. Ezt követően időkapszulát helyeztek el, majd a szalagvágás után a jelenlévők megtekinthették és bejárhatták az új épületszárnyat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?