Alkotmányossági kifogást emelt az igazságügyi törvények ellen a Jobboldal Ereje és az USR

Fotó: Agerpres

Alkotmányossági kifogást emelnek a három igazságügyi törvény ellen a Jobboldal Ereje párthoz tartozó független képviselők és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) törvényhozói.

A hírt Antonel Tănase független képviselő jelentette be a parlamentben. Tănase azt mondta, a három igazságügyi törvény gyors elfogadásával a kormány megkísérelte „becsapni” az Európai Bizottságot. Az elfogadott törvények eltávolítják Romániát az igazságszolgáltatás függetlenségétől és az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) feloldásától, ahelyett, hogy közelebb hoznák ezekhez a célkitűzésekhez – vélekedett az ellenzéki politikus.

Az alkotmányossági kifogás kezdeményezői szerint az igazságügyi törvények tovább örökítik a főügyészek politikai alapú kinevezésének gyakorlatát, és gyengítik a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) szerepét azzal, hogy két kisebb intézményre bontják azt.

Bírálják továbbá azt is, hogy a nagy tudományos és szakmai tekintélyű Bírák és Ügyészek Országos Intézetének nincs többé beleszólása a bírák és ügyészek kinevezési folyamatába, ami teret adhat a kinevezések elpolitizálásának és szubjektív mechanizmusok működésbe lépésének. Mindezekért a Jobboldal Ereje úgy döntött, hogy együttműködik ebben a kezdeményezésben az USR-vel és együtt emelnek kifogást az igazságügyi törvények ellen – tette hozzá Antonel Tănase.

Kapcsolódók

Kimaradt?