banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Álhírterjesztés miatt eljárást indítottak Mihai Lasca parlamenti képviselő ellen

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) listáján a parlamentbe jutott, de időközben a pártból kizárt Bihar megyei Mihai Lasca parlamenti képviselő ellen hivatalból indított eljárást a Bihar Megyei Ügyészség álhírterjesztés miatt.

A függetlenként tevékenykedő parlamenti képviselőnek nem ez az első büntetőügye, elítélték már testi sértésért két év felfüggesztett börtönre és 120 nap közmunkára, emberkereskedelem miatt is nyomoznak ellene, és gyanúsították azzal is, hogy egy bankkártyákat klónozó bűnözői csoport tagja, ezt azonban nem sikerült rábizonyítani, idézte fel az eljárás elindításáról beszámoló ebihoreanul.ro portál.

Fotók: a parlamenti képviselő Facebook-oldala

A képviselő több mint egy éve a járványtagadók és vakcinaellenesek sorába állt, szervezett már maszkellenes tüntetéseket, október eleje óta pedig a váradi, nagyvásártéri oltóközpontnál hétvégente kelt botrányt – október 26-én és 31-én a rendőrséget is kihívták miatta –, erről Facebook-oldalán is beszámolt, ahol szólaltatott már meg olyan beteghordozót, aki szerint a kórházakban megölik az embereket. Beszélgetőpartneréről utólag kiderült: állt már pszichiátriai kezelés alatt és állításai minden alapot nélkülöznek.

Mihai Lasca állításai szerint „az oltás népirtás”, amivel egy „emberek kiválogatásáról szóló biblia tervet” valósítanak meg, és ehhez egy „laboratóriumi patkányoknak szánt kísérleti szert” használnak, idézte néhány állítását a portál, amely arról is beszámolt, hogy az oltóközpont dolgozóitól például azt kérdezte a képviselő, tájékoztatták-e az embereket azokról a mellékhatásokról, amelyekről ő maga is csak a Google internetes kereső használatával szerzett tudomást.

Az ügyészség közlemény szerint november 3-án Cristian Ardelean ügyész hivatalból eljárást indított a képviselő ellen, ezt az ügyész a portálnak telefonon meg is erősítette.

Az eljárást a Büntető Törvénykönyv 404. cikkelyének megszegése miatt indították. A hivatkozott törvény szerint az álhírek, hamis információk vagy hamisított iratok terjesztését (ha az elkövető tisztában van azok hamis mivoltával és ezek a nemzetbiztonságot fenyegetik) egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Az ügyész a Bihoreanulnak azt is elmondta, hogy az álhírek terjesztése miatt indítottak eljárást, mivel ezek is hozzájárultak a jelenlegi katasztrofális helyzet kialakulásához. Cristian Ardelean szerint fontos, hogy reagáljanak a jogsértésekre, és hogy az ilyen tettek ne maradjanak kivizsgálatlanul, függetlenül attól, milyen pozíciót tölt be az álhírek terjesztője. Hozzátette: a Legfelsőbb Ügyészséget is értesítették az eljárásról, mivel a parlament tagjai ellen ennek van joga nyomozást folytatni.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?