A törvény előtt kell felelniük a bukaresti metrósztrájk résztvevőinek

Felelni fognak a törvény előtt azok, akik részt vettek a bukaresti metrónál pénteken lezajlott tüntetésen, még ha annak spontán munkakonfliktus jellege volt is, mivel a hatályos törvények értelmében a munkakonfliktus idejére a szállítást biztosítani kellett volna legalább a megszokott üzemmód egyharmadán – jelentette ki Lucian Bode belügyi miniszter Bihar megyében tett látogatásán.

„A törvény mindenki számára egyformán törvény. Ha már vállalod, hogy munkakonfliktust indítasz – legyen az akár spontán is –, tudnod kell, hogy veszélyhelyzet idején ez törvényellenes. Ha a tömegközlekedés ágazatában robbantasz ki munkakonfliktust, tudnod kell, hogy a szállítást biztosítanod kell a megszokott üzemmód egyharmadán. Ezt azonban nem vették figyelembe azok, akik részt vesznek a sztrájkban, így viselni fogják a törvényes következményeket” – szögezte le Bode. Hozzátette, bűnvádi eljárás indult az ügyben.

Említést tett arról is, hogy a Metrorex vezetősége panaszt nyújtott be az alkalmazottak ellen, akiket szabotázzsal és terrorizmussal vádolnak. A panaszt átirányították a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészséghez (DIICOT).

A fővárosi rendőrség korábban közölte az Agerpres hírügynökséggel, ügyészi felügyelettel folytatott vizsgálatba kezdett a fővárosi metrósztrájk miatt. A kivizsgálást a társadalmi párbeszédre vonatkozó 2011/62-es törvény alapján kezdeményezik, amely értelmében a sztrájk törvényes előírásokat mellőző meghirdetése bűncselekmény, amely egy hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetéssel vagy pénzbírsággal sújtható. A törvényes előírás ez esetben azt jelenti, hogy a szállítást biztosítani kellett volna legalább a megszokott üzemmód egyharmadán.

A bukaresti metrót működtető vállalat szakszervezetének (USLM) tagjai péntek reggel kezdtek spontán tiltakozásba, megbénítva ezzel a föld alatti tömegközlekedést. A tüntetők a síneken állva akadályozták meg, hogy elinduljanak a szerelvények.

A fővárosi metróvállalat (Metrorex) közleményében azt írta, a szakszervezet képviselői nem hajlanak a párbeszédre. A vállalat több ízben találkozóra hívta őket az éjszaka folyamán is, mivel értésre adták, hogy követeléseik vannak, de nem kaptak választ a megkeresésekre. „Bár a szakszervezeti akciót indokolatlannak véljük, nem kockáztathatjuk az emberek életét” – nyomatékosították.

A spontán tüntetésre egy nappal azután került sor, hogy a Metrorex bejelentette, értesítette a metróállomások területén működő üzlethelyiségeket adminisztráló céget, hogy április 2-ától ki kell ürítenie ezeket a helyiségeket. Azzal indokolták a döntést, hogy vészhelyzet esetén ezek veszélyeztetik az utasok biztonságát és az evakuálást, ugyanakkor az árunak sok esetben a helyiségeken kívül való felhalmozása „kedvezőtlen környezetet teremt az utasok számára”.

Válaszában az USLM leszögezte, a metróállomásokon levő üzletek a törvényi előírások betartásával, valamint a Metrorex jóváhagyásával épültek, és 80 százalékuk a szakszervezet tulajdonában áll.

Cătălin Drulă közlekedésügyi miniszter egy péntek reggeli Facebook-bejegyzésben törvénytelennek nevezte a tiltakozást, amely „feje tetejére állít egy egész várost”. A tárcavezető szerint a tüntetés nem az alkalmazottakról szól, az váltotta ki, hogy „egy maréknyi ember meg akar őrizni bizonyos előjogokat és zsíros állásokat”. A fővárosban naponta mintegy 700 ezer személy közlekedik a metróval.

(Címlapkép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?