Metrósztrájk bénítja a közlekedést Bukarestben

Spontán tiltakozásba kezdett péntek reggel a bukaresti metrót működtető vállalat szakszervezetének (USLM) több tagja. A tüntetők a síneken állva akadályozták meg, hogy elinduljanak a szerelvények. A miniszterelnök a belügyminiszter közbelépését sürgeti.

A fővárosi metróvállalat (Metrorex) közleményében azt írta, a szakszervezet képviselői nem hajlanak a párbeszédre. A vállalat több ízben találkozóra hívta őket az éjszaka folyamán is, mivel értésre adták, hogy követeléseik vannak, de nem kaptak választ a megkeresésekre. „Bár a szakszervezeti akciót indokolatlannak véljük, nem kockáztathatjuk az emberek életét” – nyomatékosították.Fotó forrása: Agerpres

A spontán tüntetésre egy nappal azután kerül sor, hogy a Metrorex bejelentette, értesítette a metróállomások területén működő üzlethelyiségeket adminisztráló céget, hogy április 2-ától ki kell ürítenie ezeket a helyiségeket. Azzal indokolták a döntést, hogy vészhelyzet esetén ezek veszélyeztetik az utasok biztonságát és az evakuálást, ugyanakkor az árunak sok esetben a helyiségeken kívül való felhalmozása „kedvezőtlen környezetet teremt az utasok számára”.

Válaszában az USLM leszögezte, a metróállomásokon levő üzletek a törvényi előírások betartásával, valamint a Metrorex jóváhagyásával épültek, és 80 százalékuk a szakszervezet tulajdonában áll.

Megszólalt a kormány

Cătălin Drulă szállításügyi miniszter egy péntek reggeli Facebook-bejegyzésben törvénytelennek nevezi a tiltakozást, amely „feje tetejére állít egy egész várost”. A tárcavezető szerint a tüntetés nem az alkalmazottakról szól, az váltotta ki, hogy „egy maréknyi ember meg akar őrizni bizonyos előjogokat és zsíros állásokat”.

A bukaresti metrónál történt munkabeszüntetés törvénytelen, azt egy szociáldemokrata párti (PSD-) volt képviselő idézte elő, attól való félelmében, hogy elveszíti tényleges munka nélkül is jól jövedelmező állását – jelentette ki pénteken a miniszterelnök, hozzátéve, felszólította a belügyminisztert, hogy lépjen közbe a helyzet rendezése érdekében.

Florin Cîţu azt írta Facebook-bejegyzésében, „nem szenvedhetnek a bukarestiek azért, mert PSD egyik volt képviselője elveszti zsíros állását”.

A fővárosban naponta mintegy 700 ezer személy közlekedik a metróval.

Kapcsolódók

Kimaradt?