banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Bukarest rohamléptekkel halad a vesztegzár felé

Egyetlen nap alatt fél százalékponttal nőtt a fertőzöttség a fővárosban.

Nagyon valószínű, hogy vesztegzár alá vonják Bukarestet, ha a fertőzöttségi ráta 6 fölé kúszik, jelentette be vasárnap Alin Stoica prefektus. A kormány képviselője azt követően lépett a nyilvánosság elé, hogy a fővárosban rohamos ütemben rosszabbodik a járványügyi helyzet, a fertőzöttségi ráta egy nap alatt fél százalékponttal nőtt.

Bukarestben jelenleg 1 000 lakosra 5,33 fertőzött jut, szombaton 1 755 új fertőzöttet azonosítottak. Ez az országos szinten regisztrált új fertőzések 41 százalékának felel meg. Korábban nem volt példa az új esetszámok ilyen arányú koncentrációjára egy településen belül.

Egyelőre a hatóságok meghosszabbították a fővárosban a piros zónás településekre érvényes általános szabályokat. A prefektus hétfőn fog találkozni a közegészségügyi igazgatóság illetékeseivel, hogy arról tanácskozzanak, milyen további intézkedésekkel lehetnek lassítani a járvány terjedését.

Alin Stoica elmondta, hogy az esetleges vesztegzár nem fog Bukarestre korlátozódni, hanem kiterjed majd a város vonzáskörzetének számító Ilfov megyére is. Korábban a prefetus kizártnak nevezte, hogy csak a főváros legfertőzöttebb kerületeit vonják vesztegzár alá. Véleménye szerint ez értelmetlen lépés lenne, mivel a vesztegzárral járó mozgási korlátozások ellenőrizhetetlenek volnának.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A járvány kitörése óta egy sor nagyváros volt már vesztegzár alatt, köztük Temesvár, Szatmárnémeti, Nagyszeben és Beszterce, azonban Bukarest esetében eddig nem került sor erre.

(Nyitókép: Youtube)

Kapcsolódók

Kimaradt?