Koronavírus: meghaladta a 3 ezreléket a fertőzöttségi arány Bukarestben

Az utóbbi 14 napon regisztrált esetek alapján kiszámolt, ezer lakosra vetített koronavírus-fertőzöttségi mutató jelenleg Bukarestben a legnagyobb, meghaladta a kritikus 3 ezreléket.

A fővároson kívül Fehér és Vâlcea megyében is magas az arány – tájékoztatott vasárnap a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Bukarestben az esetszámok lakossági aránya meghaladta a 3 ezreléket.

A veszélyhelyzet meghosszabbítására hozott szerdai kormányhatározat értelmében a három ezreléket meghaladó fertőzöttségi ráta esetén az adott településen kötelezővé válik szabadtéren is a maszkhasználat mindenütt, a tanintézményekben a vörös forgatókönyvet léptetik érvénybe, azaz teljes mértékben online oktatásra állnak át, továbbá ideiglenesen be kell zárni az éttermeket és kávéházakat – emlékeztetett a Hotnews.

Az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) mindent megtett, hogy a kritikus határ alatt tartsa papíron a fertőzöttek arányát: előbb elrendelték, hogy nem az állandó lakhellyel rendelkezők, hanem a fővárosban életvitelszerűen élők számához viszonyítják a fertőzöttségi arányt, aztán eldöntötték, hogy a fertőzöttek számából kivonják a gócokban (kórházakban, idősotthonokban stb.) lakók számát, s az alapján számolják i az arányt, de most már nincs mit „szépíteni”.

Gabriela Firea még hivatalban lévő főpolgármester kritikával illette Gheorghe Cojant, Bukarest prefektusát, amiért még nem hívta össze a fővárosi vészhelyzeti bizottságot.

Monica Anisie tanügyminiszter közölte, hogy hétfőn valamennyi bukaresti tanintézményben a sárga forgatókönyv lép életbe, azaz vegyes oktatás lesz (hagyományos és online), bár a kormányhatározat szerint online tanítást kellene elrendelni. Utóbb hozzátette, hogy valószínűleg keddtől rendelik ezt el. Az oktatás tárca vezetője szerint a fővárosban több mint 8000 táblagépet osztottak szét a hétvégén, amivel az online oktatázshoz való hozzáférést segítik. Ezeket az okoseszközöket az igények áprilisban végzett felmérése alapján szerezte be a minisztérium.

Kapcsolódók

Kimaradt?