A tavalyinál jóval több strand várja idén a nyaralókat a Fekete-tenger partján

Csak Mamaia területén 70 hektárral bővült a strandok területe, amit idén vehetnek először birtokba a turisták.

Közel 30 kilométeren végeztek partépítési munkálatokat 2014 és 2020 között a Fekete-tenger romániai szakaszán, aminek eredményeként számottevően megnőtt a strandok területe. Csupán a legnagyobb tengerparti üdülő, Mamaia területén, 70 hektárral bővültek a napozásra alkalmas partszakaszok.Bővülnek tengerparti a strandok | Fotó: Agerpres

Május 1-től, amikor indul a szezon, már az új strandokat is használhatják a turisták. „Készen lesznek. Telekkönyvezve vannak, a szerződések alá lesznek írva. Szerződés kiegészítéseket kötnek, a működtetők használhatják a strandokat a nyári idényben” – nyilatkozta Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter az egyik közszolgálati televíziónak.

A környezetvédelmi tárca területi településrendezési terv (PUZ) elkészítését javasolta az új strandok számára. Ebből a célból, a vízügyi igazgatósággal közösen nemzetközi pályázatot írtak ki. „Remélem, hogy ebben az évben, legkésőbb jövőre meglesz az új településrendezési terv, az új strandok pedig nemzetközi színvonalon lesznek berendezve, mivel az, ami jelenleg van ott, nem felel meg a nyaralók elvárásainak” – nyilatkozta a miniszter.

A partépítési projekt tulajdonképpeni célja az erózió megfékezése volt. Az uniós forrásból finanszírozott beruházás összértéke 841 millió euró. Mamaia mellett Mangalia, Eforie, Olimp, Saturn, Venus, Aurora, Jupiter, Neptun, Costinești, Agigea és Tomis területén végeztek munkálatokat.

Kapcsolódók

Kimaradt?