A román közösségek diszkriminációjával vádolja Hargita Megye Tanácsát a székelyföldi románok szervezete

A Hargita megyei román közösségek „intézményesített diszkriminációjával” vádolja a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma (FCRCHM) Hargita Megye Tanácsát. A szervezet pénteki Facebook-bejegyzése szerint az önkormányzati testület „egyenlőtlenül és igazságtalanul” osztaná szét a megye települései között a rendelkezésre álló forrásokat.

A FCRCHM szerint a Hargita megye északi részén lévő román településeknek jóval kisebb összegeket folyósítana a megyei tanács, mint a magyar településeknek, ami Hargita Megye Tanácsának csütörtöki ülésén derült ki, amikor a koalíciós pártok nem tudtak megegyezni abban, miként osszák szét az idei jövedelemadóból befolyt összeg hat százalékát a megye északi települései között.

Az önkormányzati testület ülésén szavazásra bocsátott határozattervezet szerint az együttesen 24.668 lakosú Salamásnak, Galócásnak, Gyergyóhollónak, Bélbornak és Maroshévíznek összesen 1,023 millió lejt folyósítanának, míg a Gyergyói-medence más településeinek, például a 6165 lakosú Gyergyóremetének egymillió lejt, majdnem kétszer többet, mint a 13 929 lakosú Maroshévíznek – számolt be a FCRCHM, elfogadhatatlannak nevezve a források „etnikai kritériumok szerinti” szétosztását.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) megyei tanácsosa, Teodor Dobrean az Agerpresnek elmondta, hogy a gyergyószéki RMDSZ-es tanácsosok sem a PNL, sem a Szociáldemokrata Párt (PSD) frakcióját nem hívták meg arra a találkozóra, amelyen a megye északi településeinek járó pénz szétosztásáról döntöttek, a csütörtökön megvitatott határozattervezetbe pedig az év elején egyeztetettnél jóval kisebb összegek kerültek be a román települések számára. Példaként említette, hogy az év eleji megállapodás szerint Maroshévíznek egymillió lej járt volna, de a tervezetben az RMDSZ javaslatára az összeg a felére csökkent.

Teodor Dobrean elmondta, hogy végül a PNL és a PSD javaslatára lekerült az ülés napirendjéről a megye északi településeinek finanszírozásáról szóló tervezet, amit majd a megyei tanács következő ülésén vitatnak meg.

A politikus hangsúlyozta, hogy a megye kiegyensúlyozott és nem etnikai szempontok alapján történő fejlesztéséért küzd, mert a beruházások hiánya miatt a megye északi, főként románok által lakott területe elmaradottságra van ítélve.

(Nyitóképen a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fórumánk vezetősége az egyik rendezvényükön. Forrás: a szervezet Facebook-oldala)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?