A repüléstörténeti múzeumnak adományozta Nicolae Ceaușescu elnöki gépét egy amerikai gyűjtő

A Román Nemzeti Repüléstörténeti Múzeumnak adományozta Nicolae Ceaușescu néhai kommunista diktátor elnöki különgépét az a gyűjtő, aki májusban egy internetes liciten megvásárolta a repülőt – közölte az Artmark aukciós ház.

Ezzel utazott Ceaușescu | Fotó: artmark.roA ROMBAC 1-11 típusú repülőgép átadási-átvételi ceremóniáját szerdán tartották a bukaresti Henri Coandă Nemzetközi Repülőtéren tartották a múzeum, az adományozó, az aukciós ház és az egykori román légiközlekedési vállalat, a ROMAVIA vagyonát kezelő csődbiztos jelenlétében.

Az Artmark tájékoztatása szerint a május végén szervezett árverésen a hivatalos látogatásokra használt egykori elnöki különgép kikiáltási ára 25 ezer euró volt, és végül 120 ezer eurórét kelt el – a vásárló egy amerikai gyűjtő, bizonyos Brian Hyndman, aki az adománylevélben kifejtette azon szándékát, hogy a repüléstörténeti múzeumnak tett felajánlásával az ipartörténeti egységet akarja megőrizni, és gazdagítani a repüléstörténeti gyűjteményt. A gépet egyébként ingó nemzeti kincsként katalogizálták.

Az 1989-ben rögtönítélő bíróság által feleségével együtt kivégzett egykori kommunista diktátor ROMBAC 1-11 típusú gépét angol licenc alapján gyártották Romániában. Ez volt az egykori keleti tömb első és egyetlen olyan lökhajtásos utasszállító repülőgéptípusa, amely nem a Szovjetunióban készült. A 119 férőhelyes, óránként 870 kilométeres végsebességű modellből mindössze kilenc készült 1982 és 1989 között a bukaresti repülőgépgyárban, a Ceaușescu által hivatalos utakra használt ROMBAC 1-11 az ötödik volt a sorban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?