A munkahelyteremtés és a pályázás lesz idén a legnagyobb kihívás Hargita megyében

Ez az év meghatározó lesz Hargita megye gazdasága, illetve a gazdasági ágazatok járványhelyzet utáni felzárkóztatása szempontjából. Fontos, hogy a gazdasági szféra képviselői javaslatokkal, elképzelésekkel készüljenek a következő időszakra – mondta el Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke Hargita megye gazdasági egyeztető fórumának január 18-i ülésén.

A csíkszeredai megyeházán tartott megbeszélés fő témája Hargita megye gazdasági stratégiája volt, továbbá a világjárvány által generált nehéz helyzet és a gazdaság újjáélesztésének perspektívái a vállalkozók projektjein és javaslatain keresztül.

„Olyan beruházásokat kell végeznünk, amelyek jótékonyan hatnak a helyi gazdaságra, ennek érdekében az első fontos lépés a pályaorientáció, a szakképzési támogatás és a felnőttképzés. A legnagyobb kihívás továbbra is az uniós források lehívása, a projektek és programok ehhez nélkülözhetetlenek, de erős parlamenti képviselettel és folyamatos párbeszéddel elérhetjük célunkat” – tette hozzá Borboly Csaba hangsúlyozva: Hargita megye gazdasági stratégiája a legfontosabb a megye életében, elengedhetetlen a beruházások támogatásához és a koronavírus-járvány által érintett ágazatok újraindításához.

A Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő fejlesztési ügynökség minden évben arra törekszik, hogy ezek a szakmai fórumok megvalósulhassanak, a megfelelő szakemberek bevonásával, ugyanakkor nagy figyelmet fordítanak a fiatalok jövőjére is. A fórum résztvevői több előadást követhettek.

Fotó: Hargita Megye Tanácsa

Cilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének igazgatója felvezetőjében az aktuális gazdasági helyzetről beszélt, továbbá azokról a nehézségekről, amelyekkel ebben az évben kell szembenézni, és amelyek mentén cselekvési terveket kell alkalmazni. Csák László szakértő bemutatta Hargita megye gazdaságfejlesztési stratégiáját, Dimén Hunor Dénes, a Hargita Megyei Közpénzügyi Hivatal igazgatója előadást tartott Hargita megyei válság az adóbehajtás szemszögéből címmel, Miklós Csaba pedig a Hargita Megyei Tanfelügyelőség részéről beszélt a megye iskoláinak jelenlegi helyzetéről.

Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke úgy vélte, nehéz éven vagyunk túl, amely a vállalkozói szférát is negatívan érintette, ezért is fontos a tapasztalatok megosztása.

„Ez egy átmeneti időszak, amelyben elemeznünk és terveznünk kell, hogy differenciált gazdasági stratégiát alakítsunk ki az egyes ágazatokban. Az idegenforgalom helyzete az előző évben nagyon nehéz volt, megyei szinten 50 százalékos csökkenéssel kellett szembenéznünk a látogatók száma és a bevételek terén egyaránt. Igyekeztünk Info Trip eseményeket szervezni, amelyekben a bloggerek és az influenszerek segítségével bemutathatjuk a megye sokszínűségét, és most van egy kezdeményezésünk a síelés terén. Népszerűsítenünk kell a lehetőségeket, így hozzájárulhatunk a turizmus újraindításához” – zárta gondolatait a megyei tanács alelnöke.

A megbeszélésen szóba kerültek még a megye gazdasági fejlődésével, a szakmai orientációval, az alkalmazandó adórendszerekkel, valamint a szakképzéssel kapcsolatos témák, amelyek mind fontos szerepet játszanak a gazdasági stratégia kialakításában. A vállalkozókat arra kérték, hogy nyújtsák be javaslataikat, osszák meg ötleteiket a gazdaságfejlesztési stratégia mentén, amelynek célja a versenyképesség, az életminőség és a lakosság életszínvonalának növelése.

Kapcsolódók

Kimaradt?