A járvány ellenére mozgalmas évet zárt a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület

A kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület a koronavírus-járvány ellenére is igyekezett tavaly megtartani a tervezett teendőket, persze a korlátozásokra vonatkozó szabályoknak eleget téve. Számos emlékezetes pillanattal gazdagodtak, a vírus jelenlétének pozitív hozadéka pedig az volt, hogy nagyobb hangsúlyt tudtak fektetni a helyi csapatuk fejlesztésére, ugyanakkor a szokatlan helyzet ellenére a külföldi önkéntesek szívesen tartózkodnak Kézdivásárhelyen.

Sikerült folytatniuk a korábbi hosszabb távú projektjeiket is az előző évek tapasztalataira támaszkodva, törekedtek a jobb minőségre, illetve szakmaiságra. Partnerszervezeteikkel együtt tovább dolgoztak azon, hogy Kézdiszéken jobban elterjedjen a környezetvédelem és az önkéntesség kultúrája. Ugyanakkor most is nagy hangsúlyt fektettek a mozgást népszerűsítő programjaikra, mint például a három tematikus amatőr asztalitenisz-bajnokság (184 fő), a kerékpáros felvonulás (161 biciklis), öt Mozgó Délután, hat honismereti kerékpártúra, egy bringás kincskeresés és két futóverseny (43 szaladó).

Fotók: Zöld Nap Egyesület

„Az év senkinek sem volt könnyű, ezért először is hadd köszönjem meg minden önkéntesünknek a programjainkhoz való aktív bekapcsolódást. Nagyon köszönöm a résztvevőiknek és a partnereinknek, hogy most is és így is kitartottak mellettünk, ez óriási segítséget adott. Összességében elmondhatom, hogy az előre betervezett szabadtéri kisebb létszámú programjainkat egy picit megkurtítva, de sikerült teljes mértékben megszervezni” – hangsúlyozta Ráduly Attila, a Zöld Nap Egyesület elnöke.

Számos kül- és belföldi nagyszabású programjuk elmaradt, ezért az elmúlt évekhez viszonyítva sokkal nagyobb hangsúlyt tudtak fektetni a helyi csapatuk fejlesztésére, számos gyalogtúra, többnapos csapatépítő, társasjátékest és interaktív műhelymunka által.

„Az egyik legemlékezetesebb programunk a szeptember 22-én, az Európai Mobilitási Hét alkalmával megszervezett Kritikus Tömeg volt, amelyre 161 bringás nevezett be. Ez is bizonyította azt, hogy a járványhelyzettől függetlenül a helyi közösségnek szüksége van az ilyen jellegű programokra, ugyanakkor egyre nagyobb az igény a kerékpárutak kialakítására, bővítésére is. De hasonló pozitív meglepetés volt a tizenkettedik alkalommal meghirdetett fotópályázat is, amelyre rekordlétszámú alkotás, szám szerint 317 fotó, érkezett be” – mondta az egyesület elnöke.

Az Environment+ projekt négy külföldi ESC-önkéntesük hazatérését teljes mértékben összezavarta tavasszal, a járvány első hullámakor kidolgozott szigorítássorozat. Több hónapos késéssel tudtak csak hazautazni. Ennek köszönhetően pedig az őket követő önkéntesek is csuszással tudtak csak megérkezni és bekapcsolódni a tevekénységekbe.

„Egy különleges helyzet számomra, néha megijeszt a gondolat, hogy ha valami történne velem, akkor egy más országban vagyok. De általánosságban jól érzem magam, mert látom, hogy az emberek betartjak a szabályokat” – mondta Polixeni Ntanou görögországi önkéntes.

Halis Özcan Törökországból már több mint négy hónapja van Kézdivásárhelyen. „Nem kevés bonyodalommal járt, hogy Törökországból idejöhessek a vírus okozta sok-sok nehezítő szabályozás miatt. Viszont itt nem ütköztem problémákba, betartok és betartottam minden szabályt a járványhelyzetre vonatkozóan” – mondta.

A szintén Törökországból érkező Ayten Kurnaz  azt mondta, hogy jelen pillanatban nem aggódik annyira a járvány miatt, mint azelőtt. „Lassan hozzászoktunk és életünk részéve vált a maszk viselete vagy a gyakori kézfertőtlenítés is” – tette hozzá.

Az egyesület abban bízik, hogy sokkal kiszámíthatóbb lesz a 2021-es esztendő, és hogy fenntartható gyakorlatok lépnek életbe. Remélik, hogy minél hamarabb teljesen beindul a kulturális élet, lesznek újabb pályázati kiírások és a helyi vállalkozók is gyorsan talpra tudnak állni.

„Ne felejtsük el, hogy amikor a civil szférába fektetünk be pénzt vagy energiát, mindig a saját hosszú távú jövőnk és jólétünk érdekében tesszük. A civil szféra hidakat tud építeni a különböző társadalmi szektorok, nemek, népek és nemzetek között. Ezért is gondolom azt, hogy elengedhetetlenül fontos minél több emberrel megismertetni a civil szféra szépségét” – egészítette ki Ráduly.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?