A fuvarozók szerint csődbe viheti az országot a tervezett útadóemelés

A tervezett útadóemelés csődbe viheti a hazai fuvarozókat és Románia gazdaságának összeomlásához vezethet – figyelmeztetett a romániai fuvarozók országos szövetsége, miután a közlekedésügyi minisztérium illetékesei egyeztetést kezdeményezett velük az országos helyreállítási terv részeként tervezett illetékmódosítások kapcsán.

Hatszorosára emelnék a teherautók útadóját | Fotó: Pixabay

A szaktárca már korábban jelezte, hogy változtatni készül az útadó kiszámítási módján. Miközben a személygépjárművek esetén minimális drágulást irányoznak elő, addig a teherautók számára hatszorosára nőne az éves illeték. Amíg idén 1210 eurót kell fizetni egy kevésbé szennyező teherautó után, addig 2026-től évi 100 ezer kilométer megtételéért 7050 euró lenne az útadó, majd 2035-ben ez az összeg meghaladná a 16 ezer eurós összeget.

A hazai fuvarozók országos szövetsége (COTAR) szerint egyetlen fuvarszállító cég sem képes ekkora összeget kifizetni, különösen úgy, hogy a határon túl is kell illetékeket fizetniük, ami visszaköszön majd a termékek árában. „Az üzletek polcain a termékek ára a tízszeresére emelkedik majd, és senki sem fogja tudni megvásárolni azokat, úgyhogy az üzletek is csődbe mennek. Itt most nem csak a fuvarozókról van szó, hanem az egész országról” – idézte Vasile Ștefănescut, a COTAR elnökét a Mediafax. Elmondása alapján a tervezett díjak megállapításánál nem vették figyelembe a szakma javaslatait, hanem az osztrák mintát vették alapul. „Ha már Ausztriát hozták fel példaként, akkor hagyjanak legalább öt évet arra, hogy ugyanannyit termeljünk, mint az osztrákok, mert csak azt követően tudnánk mi is kifizetni az új útadókat” – jegyezte meg.

Hozzátette: az útadóemelést idén nyáron kellene törvénybe foglalni, hogy 2026-ban életbe lépjen, ugyanakkor, ha az megtörténik, akkor az mindenre hatással lesz. A Digi24 beszámolójából kiderült, hogy a fuvarozok országos tiltakozást helyeztek kilátásba amennyiben a szaktárca nem változtat a tervezett módosításokon.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?