A belügyminiszter burkoltan megfenyegette az új székelyföldi prefektusokat

A belügyminiszter burkoltan megfenyegette Kovászna és Hargita megye új prefektusát a két kormánymegbízott csütörtöki eskütételekor. Lucian Bode azt mondta: „szemmel fogja tartani” Ráduly István és Szabó Zsolt munkáját.

Csütörtökön Kovászna, Hargita és Buzău megyei prefektusát, illetve a Máramaros megyei, a Temes megyei és bukaresti alprefektust iktatták be hivatalába egy online ceremónia keretében. Az eskütétel után felszólalt Lucian Bode belügyminiszter, aki a kormánymegbízottak feladatairól beszélt, és leszögezte: szemmel fogja tartani a prefektusok munkáját és nem fog ódzkodni attól, hogy rájuk küldje a belügyminisztérium ellenőrző testületét.

Majd célzottan Hargita, illetve Kovászna megye magyar prefektusához fordult, és kiemelten felhívta a figyelmüket: „Az alkotmány által meghatározott feladatkörüket teljesítsék. Az általuk irányított megyékben legyenek a kiegyensúlyozottság, a feddhetetlenség és szakmaiság megtestesítői. Mindenki tartsa be a törvényt!”.

Ráduly István: Kovászna megyében a kormányprogram nem marad papíron

Az online ceremónia ezzel véget ért, a Kovászna megyei prefektúra dísztermében lévők ezután reagáltak a belügyminiszter burkolt fenyegetésére. A háromszéki kormányhivatal vezetője, Ráduly István a sajtó érdeklődésére kifejtette: értette a sorok közti üzenetet, ami szerinte nem csak a prefektusoknak szólt, hanem intézményvezetőknek, önkormányzatoknak, újságíróknak is, akiknek azért kell dolgozniuk, hogy az itt élő embereknek jó legyen.Ráduly István nyilatkozik a beiktatása után | Fotó: Tamás Sándor Facebook-oldala

Hivatalos beszédében megköszönte a nevesítést az RMDSZ-nek, Tamás Sándor megyei tanácselnöknek és Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármesternek, és elmondta, hogy figyelmesen hallgatta a belügyminisztert, és megjegyezte szavait.

Ráduly István közölte, átolvasta a teljes kormányprogramot, és mindent megtesz, hogy Kovászna megyében ez a program ne maradjon papíron. Rámutatott, hogy a közigazgatásból érkezik, 17 évig volt Uzon polgármestere, és ez idő alatt több mint 30 uniós finanszírozási programot nyert. Leszögezte: prefektusként azt szeretné, hogy Kovászna megyében normális mederben működjenek a dolgok, mindenki magas szakmai szinten végezze a munkáját a lakosság érdekében.  

Antal Árpád: nagy a nyomás a prefektuson, de saját lábán fog megállni

  Antal Árpád is reagált a belügyminiszternek a székelyföldi prefektusok feléfordított kiemelt figyelmére. „Évtizedek óta mondjuk, hogy Székelyföld speciális része az országnak és abban bízunk, hogy a belügyminiszter arra gondolt: véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy ezekben a megyékben a prefektusok időnként rosszhiszeműen értelmezik a jogszabályokat. Véget kell vetni annak, hogy a prefektusok akadályozzák az önkormányzatok munkáját” – nyilatkozta a sepsiszentgyörgyi polgármester.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Rámutatott: amikor Ráduly István vállalta a prefektusi kinevezését, pontosan tudta, mekkora lesz rajta a nyomás. Például amikor a prefektúra jogászai elébe teszik azokat a dokumentumokat, amikkel meg kellene támadnia egyes önkormányzati határozatokat, vagy amikor jövő év március 15-én eléje teszik a szimbólumok használata miatti büntető jegyzőkönyvet.

„A prefektúrán dolgozói és jogászai nem változtak attól, hogy új prefektust neveztek ki, nem lesz könnyű dolga, de úgy ismerem Ráduly Istvánt, mint aki a saját lábán fog megállni. Remélem, új fejezet kezdődik a prefektúra és a háromszéki önkormányzatok életében” – fogalmazott Antal Árpád.

Tamás Sándor: ne legyen a prefektúra a székelyföldi önkormányzatok kéziféke!

„Érezzük a törődést, a kiemelt figyelmet és azt is, hogy különleges térségben élünk” – reagált hivatalos felszólalásában Tamás Sándor háromszéki tanácselnök a belügyminiszter üzenetére. Hozzátette: nem tér ki arra, hogy ki és hány napig próbálta megakadályozni Ráduly István prefektusi kinevezését, inkább a jövőről beszél.

Tamás Sándor rámutatott: a belügyminiszter azt is mondta, hogy a prefektusnak az állampolgárok szolgálatában kell állnia. Márpedig Ráduly István pontosan tudja, mit jelent ez, és azt is, hogy mit jelent megválasztottnak lenni, hiszen éveken keresztül sikeres polgármester volt Uzonban.

„Abban bízom, hogy az új prefektusnak sikerül a dinamizálnia az alárendelt dekoncentrált intézményeket és javítania a kapcsolatot a kormányhivatal és az önkormányzatok között, hogy ne legyen a prefektúra – mint ahogyan egy korábbi, háromszéki prefektus megfogalmazta - a Kovászna és Hargita megyei önkormányzatok kéziféke” – mondta Tamás Sándor, aki azt kívánta Ráduly Istvánnak, hogy sokáig legyen sikeres prefektus Háromszéken.  

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?