banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_UeQde8dZ_2_300x250.gif

Letette az esküt Kolozs megye magyar prefektusa – ellenséges légkörben kezdi mandátumát

Jó együttműködést szeretne kialakítani az önkormányzatokkal, az RMDSZ ellen bosszúhadjáratot indító Alin Tișe megyei tanácselnökkel is – jelentette ki hivatali esküjének csütörtöki letétele után Tasnádi István Szilárd, Kolozs megye új prefektusa. Az eseményről látványosan távolmaradtak a Nemzeti Liberális Párt politikusai, akik ellenezték a kinevezését.

Ellenséges légkörben kezdte el csütörtökön mandátumát Kolozs megye új kormánymegbízottja, Tasnádi István Szilárd. Ennek oka, hogy – mint korábban írtuk – mind Emil Boc, Kolozsvár polgármestere, mind pedig Alin Tișe megyei tanácselnök vehemesen tiltakozott amiatt, hogy korábbi kifogásaik ellenére az RMDSZ jelöltje foglalhatja el a tisztséget. A Nemzeti Liberális Párthoz (PNL) tartozó két politikus elsősorban a saját pártja vezetését hibáztatta azért, hogy nem sikerült Kolozs megyébe PNL-s prefektust kinevezni, de az RMDSZ-szel szembeni ellenérzéseiknek is hangot adtak. Alin Tișe már azt is bejelentette: leváltaná a megyei tanács alelnöki tisztségéből Vákár Istvánt.

Kelemen Hunor: nincsen szükség sértődöttségre

A szerdán kinevezett prefektusok és alprefektusok beiktatását és eskütételét videokonferencia keretében tartották meg csütörtök délután. A megyék sorrendjében egyenként olvasták fel a prefektusok és alprefektusok kinevezéséről szóló kormányhatározatokat, és hallgatták meg a kinevezett tisztségviselők eskütételét. Előtte Dan Barna (USR–PLUS) és Kelemen Hunor (RMDSZ) miniszterelnök-helyettesek, valamint Lucian Bode belügyminiszter tartott beszédet.

Kelemen Hunor szövetségi elnök elmondta, hogy a kormánykoalícióban át tudtak lépni egy nehéz perióduson, amikor a dolgok „nem voltak tiszták”. Mint fogalmazott, a beiktatott prefektusoknak "átlátható és direkt módon" kell viselkedniük, mivel ez szükséges a változáshoz. „Mindannyian a köz szolgálatában állunk, tőlünk függ, hogyan ítélik meg az emberek a kormány munkáját. Mi vagyunk az emberekért, és nem fordítva, és ha tiszteletet mutatunk, tiszteletet is kapunk vissza. Én remélem, hogy 4 év múlva azt mondhatjuk, hogy ez egy sikeres kormányzás volt, de ehhez mindenki hozzájárulása szükséges” – üzente a prefektusoknak a kormányfőhelyettes.Fotók: Kiss Gábor

Az RMDSZ-elnök a Tasnádi István Szilárd kinevezését körüllengő ellenségeskedésre is reagált. „Nincsen szükség sértődöttségre, mi is jobb országot, jobb közszolgáltatásokat akarunk. Az RMDSZ prefektusai és alprefektusai is ugyanúgy a lakosság érdekeit fogják szolgálni, és szolgálták eddig is, mint a PNL vagy USR beiktatott tisztségviselői. Kérem, így tekintsenek erre, bízzanak bennünk és prefektusainkban, és remélem, hogy a jövőben közelebb kerülhetünk egymáshoz” – jelentette ki.

Klaus Iohannis államelnök üzenetét a belügyminiszter tolmácsolta. Az államfő szerint a beiktatott tisztségviselők nagy felelősséggel tartoznak Romániának, így professzionalizmust és elkötelezettséget vár el tőlük. Rámutatott arra is, hogy most nagyon komplikált helyzetben van az ország a járvány miatt, így a prefektusok szerepe kulcsfontosságú lesz az elkövetkezendőkben.

Tasnádi ajtaja Tișe előtt is nyitva lesz

A beszédek után a prefektusok és alprefektusok letették az esküt, így Kolozs megye prefektusa Tasnádi István Szilárd lett, aki csütörtöktől Irina Munteanu és Camelia Sălcudean alprefektusok mellett dolgozhat. Az újonnan beiktatott kormánymegbízott elmondta, hogy jó csapatot fognak alkotni a két alprefektussal, és az ajtaja mindig nyitva lesz bárki előtt, továbbá biztosít mindenkit, hogy az egész megye prefektusa lesz.

A sajtónak Tasnádi István Szilárd azt nyilatkozta, hogy jó együttműködést szeretne kialakítani az önkormányzatokkal, és azt szeretné, hogy a megye előrehaladjon, több munkaerőt és jövedelmet generáljon. „Tudom, mi a feladatom, prefektusként elsősorban a kormányt képviselem a megyében. Alin Tișe kijelentésére annyit mondok, hogy az együttműködés sajnos két emberen múlik, és rajtam nem fog múlni. Én nyitott vagyok, hozzám lehet jönni bármiféle kérdéssel” – jelentette ki.  

A Kolozs megyei tanács RMDSZ-es alelnöke, Vákár István is reagált az Alin Tișe által bejelentett bosszúhadjáratra. „Számomra nagyon furcsa helyzet alakult ki, mert eddig nagyon jól működtünk együtt. Egy politikai csatározás közepébe csöppentem. Nagyon kellemetlen, hogy a Kolozs megyei liberálisok így üzengetnek a bukaresti vezetésnek” – mondta az elöljáró.

Ebben a légkörben kezdődik az új prefektus mandátuma

Korábban Alin Tișe a PNL-ből való kilépéssel fenyegetőzött, ha a párt vezetésének nem sikerül megváltoztatnia a Kolozs megyei prefektusra vonatkozó koalíciós egyezséget. Emil Boc, Kolozsvár polgármestere azzal érvelt a liberális prefektus igénye mellett, hogy a magyaroknak sem jó, ha az RMDSZ-es prefektus kinevezése magyarellenes érzelmeket gerjeszt a megyében. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök február közepén azt nyilatkozta: az RMDSZ kész lemondani a Kolozs megyei prefektusi tisztségről, ha megkapja helyette a Bihar megyeit. E cserére azonban nem került sor.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Tasnádi István Szilárd szerdai kinevezése után Alin Tișe a Ziua de Cluj portálnak adott videointerjúban a kolozsváriak és az erdélyiek arculcsapásaként értelmezte Tasnádi István Szilárd kinevezését. Kijelentette: válaszlépésként fontolgatja Vákár Istvánnak, a Kolozs megyei önkormányzat RMDSZ-es alelnökének a leváltását. Mindezt azzal magyarázta, hogy a Kolozs megyeiek érdekeit kell védenie. A politikus hozzátette: nem lép ki a PNL-ből, mert elveszítené a tanácselnöki mandátumát, amit közvetlen választással szerzett, és nem a párt vezetésétől kapott.

Emil Boc kolozsvári polgármester, korábbi miniszterelnök a Napoca FM kolozsvári rádióban "példátlannak" nevezte, hogy a PNL "semmibe vette" a párt Kolozs megyei szervezete vezetőségének az igényét. Kijelentette: nem ismeri az új prefektust, és nincsen baja a személyével, de fokozottan érdekli, hogy miként fogja tiszteletben tartani az ország törvényeit, és miként fogja tisztelni a nemzeti szimbólumokat. "A legkisebb kilengést sem fogom neki megengedni" - tette hozzá Emil Boc.

 

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?