banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_30Cewl4A_Copy of 1_300x250.gif

Kolozsvár polgármestere szerint is „minden határon túl megy” az RMDSZ-es prefektus kinevezése

Alin Tișe, a Kolozs megyei önkormányzat elnökének kirohanása után Emil Boc kolozsvári polgármester is „megalázónak” nevezte, hogy a kormány Tasnádi István Szilárd személyében RMDSZ-es prefektust nevezett ki Kolozs megyébe.

A nemzeti liberális párti (PNL-s) polgármester és volt miniszterelnök nyilatkozatát a cluj24.ro portál idézte a Napoca FM rádióban elhangzottak alapján.

A kormány szerdai ülésén döntött többek között négy – a koalíciós megegyezés alapján az RMDSZ által javasolt – prefektus kinevezéséről, de Alin Tișe, a Kolozs megyei önkormányzat elnöke már egy hónappal ezelőtt kijelentette, hogy kilép a nagyobbik kormánypártból, ha nem az ő jelöltjük lesz a prefektus.

A tanácselnök az RMDSZ által ajavasolt Tasnádi kinevezése után végül nem mondott le, mert akkor elveszítette volna a mandátumát, de kilátásba helyezte, hogy kezdeményezni fogja – bosszúból – a megyei tanács RMDSZ-es alelnökének, Vákár Istvánnak a leváltását. Tișe „a Kolozs megyeiek és az erdélyiek arcul csapásának” nevezte Tasnádi Szilárd István prefektusi kinevezését.

Ebbe a sorba állt be Emil Boc kolozsvári polgármester, egykori demokrata-liberális kormányfő, aki a Napoca FM-en „példátlannak” nevezte, hogy a PNL „semmibe vette” a párt Kolozs megyei szervezete vezetőségének az igényét. Boc szerint ezzel a liberálisok országos elnöksége „átlépett egy vörös határt”.

Tetszik vagy sem, Kolozs megye hozta a legtöbb szavazatot az országos kosárba minden választáson. Hét évig voltam pártelnök, de Kolozsvár és Kolozs megye sosem volt ennyire megalázva. Érthető, hogy általános az elégedetlenség” – nyilatkozta Boc.

Köztudomású, hogy a prefektusok fő feladata a törvények betartásának a felügyelete, az önkormányzatok munkájának a törvényesség keretein belül tartása, ezért nem tudni, mire vélhető a kolozsvári polgármesternek az a nyilatkozata, miszerint „két elvárása van” a jogi végzettségű új prefektussal szemben: „hogy tisztelje az állam törvényeit és a nemzeti jelképeket”.

Emil Boc hozzáállása némiképp azért meglepő, mert Csoma Botond Kolozs megyei RMDSZ-elnök, a szövetség képviselőházi frakcióvezetője szerdán azt nyilatkozta: a polgármester szintén ellenezte az RMDSZ-es prefektus kinevezését, de távolról sem volt olyan vehemens, mint a megyei tanácselnök. Tișe magatartását egyébként „barátságtalannak” és „inkorrektnek” nevezte Csoma, aki szerdán megbeszélést is folytatott ez ügyben az önkormányzati elnökkel.

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ szövetségi elnöke korábban a PNL belügyének nevezte a Kolozs megyei prefektusi tisztség odaítélése körül vitákat, s mint mondta, országos egyezség született. Az RMDSZ egyébként hajlandó lett volna átadni a Kolozs megyei prefektusi posztot a Bihar megyeiért cserébe, de az ajánlat válasz nélkül maradt.

(Nyitóképen: Emil Boc | Forrás: Facebook)

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?