Legfelsőbb bíróság kontra DNA – egy hangzatos felmentéssorozat kronológiája

Számos hangzatos felmentés született az utóbbi hetekben a legfelső bíróságon. A kormányoldal azzal magyarázza az ítéleteket, hogy a bírák kiszabadultak a titkosszolgálatok ellenőrzése alól, míg az ellenzék szerint máris megnyilvánulnak az igazságszolgáltatás politikai alárendelését célzó törvények hatásai.

Május 3-án a legfelső bíróság jogerősen felmentette Gabriela Bîrsant és Iuliana Puşoiut, a bíróság két tagját, akiket a korrupcióellenes ügyészség (DNA) több bűncselekmény elkövetésével vádolt.

Az ügy 2011 októberében indult. A DNA közleménye szerint a két bíró 2010 májusa és 2011 májusa között különböző ajándékokat – ékszereket, külföldi utazást – kapott Gabriel Chiriac üzletembertől, Claudia Gherbovan – Silinescu ügyvéd közvetítésével, cserébe azért, hogy kedvezően bírálják el az üzletember cégének ügyeit a legfelső bíróság közigazgatási részlegén. Utóbbinak akkoriban Bîrsan volt az elnöke.

Az ügy jelentőségét fokozta, hogy Gabriela Bîrsan férje, Corneliu Bîrsan akkoriban az Emberi Jogok Európai Bíráságának (CEDO) a tagja volt. A nyomozás során a DNA kezdeményezte az említett státussal járó immunitás felfüggesztését, hogy a házaspár lakását átkutathassák.

Noha ez az ügy kapta a legkisebb publicitást, jelentőségét tekintve a legfontosabb, nemcsak az érintett személyek és intézmények miatt, hanem azért is, mert az ítélet jogerős, ellentétben az alább következő összes többivel.

Május 9-én a legfelső bíróság felmentette Tudor Chiuariu volt igazságügyi minisztert, aki befolyással való üzérkedés vádjával állítottak bíróság elé egy olyan visszaszolgáltatási ügyben, amelyben ugyanakkor 11 vádlott-társát marasztalták el. (Erre a későbbiekben visszatérünk.)

Május 10-én első fokon felmentette a legfelsőbb bíróság Victor Ponta volt kormányfőt és Dan Șova volt szenátort és minisztert a turceni-i energetikai komplexummal kötött jogszolgáltatási szerződések kapcsán felmerült vádak alól. A 2015 szeptemberében indult perben az ex-kormányfőt konkrétan magánokirat-hamisítással, pénzmosással és adócsalásban való bűnrészességgel vádolták. Ponta volt az első rendszerváltás utáni miniszterelnök, aki ellen hivatali ideje alatt vádat emeltek.

Május 11-én a legfelső bíróság első fokon felmentette Toni Greblát, az alkotmánybíróság volt tagját, aki ellen szintén 2015 szeptemberében emeltek vádat három rendbeli hatalommal való visszaélés, szervezett bűnözői csoport létrehozása, a hivatalával összeférhetetlen pénzügyi és gazdasági tevékenység folytatása, valamint folytatólagosan elkövetett hamis nyilatkozattétel vádjával.

A DNA azzal vádolta a volt alkotmánybírót, hogy különböző javak – konkrétan 1200 lej, egy telefonbérlet és egy autó használata – fejében vállalta egy üzletemberrel szemben, hogy közbenjár energia- és ócskavas-szállítási szerződések érdekében.

Ez az eljárás is abszolút premiernek számított, és az Alkotmánybíróság egykori elnöke, Augustin Zegrean elmondása szerint az alkotmánybírók a Román Hírszerző Szolgálat részéről érkező megfélemlítésként élték meg.

Május 22-én a legfelső bíróság felmentette a szenátus elnökét, Călin Popescu Tăriceanut, akire három év letöltendő börtönbüntetés kiszabását kérték az ügyészek hamis tanúzás és bűnpártolás miatt. A DNA szerint a politikus elhallgatott információkat a Dan Andronic médiatulajdonoshoz és Tal Silberstein politikai tanácsadóhoz fűződő viszonyát illetően – amikor kihallgatták egy visszaszolgáltatási büntetőeljárásban –, ezzel pedig megnehezítette a valóság feltárását. A politikus mindvégig nevetségesnek nevezte a vádakat, és azt állította, hogy az ügyészek – akik szerint „gyerekesen érvekkel” védekezett – belemagyaráztak a nyilatkozatába olyasmit, amit az nem tartalmazott.

A kép nem volna teljes, ha nem térnénk ki részletesen a május 9-i ítéletre. Ebben a legfelső bíróság két év letöltendő szabadságvesztésre ítélte befolyással való üzérkedés miatt a szociáldemokraták szürke eminenciásaként és mellesleg a román belpolitika nagy kombinátoraként számon tartott Viorel Hrebenciuc-ot. A politikust egy erdő-visszaszolgáltatási ügy kapcsán állították bíróság elé 2015 januárjában. A szövevényes affér 16 vádlottja között van Ioan Adam volt parlamenti képviselő, Tudor Chiariu volt igazságügyi miniszter, Adam Crăciunescu, a Romsilva erdőgazdálkodási vállalat egykori igazgatója, valamint Ördög András Loránd sepsiszentgyörgyi bíró is. Utóbbi a DNA szerint vállalta, hogy 50 ezer euró fejében törvénytelenül odaítél 43 ezer hektárnyi erdőt Gheorghe Paltin Sturdzának. Az összegből állítólag 10 ezer eurót meg is kapott, a közvetítő szerepét a politikusok játszották.

Nyolc vádlott letöltendő, három pedig felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Utóbbiak között van a két elítélt parlamenti képviselő fia, illetve felesége: Andrei Hrebenciuc és Anca Roxana Adam.

Ördög Andrást felmentették a hivatali visszaélés vádja alól, de így is három év börtönt kapott vesztegetés elfogadása miatt. Felesége, Ördög Melinda ellen külön zajlik büntetőper a brassói táblabíróságon vesztegetés elfogadásában való bűnrészesség vádjával.

Kapcsolódók

Kimaradt?