Első fokon felmentették Pontát és Șovát a Turceni-Rovinari-ügyben

Négy ítélethalasztás után első fokon felmentette a legfelsőbb bíróság csütörtökön Victor Ponta volt kormányfőt és Dan Șova volt szenátort a turceni-i és rovinari-i hőerőművel kapcsolatos korrupciós vádak alól. A bűnvádi per közel három évig tartott. 

Ugyanebben az ügyben négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték a Turceni-i Energetikai Komplexum volt igazgatóját, Dumitru Cristeát hivatali visszaélés miatt. Octavian Laurenţiu Graure gazdasági igazgatót és Laurenţiu Ciurelt, a Rovinari-i Energetikai Komplexum volt igazgatóját felmentették. 

Az úgynevezett Turceni-Rovinari ügyben a korrupcióellenes ügyészség (DNA) többrendbeli okirat-hamisítás, pénzmosás és adócsalásban való bűnrészesség gyanújával 2015 szeptemberében küldte bíróság elé az akkor még miniszterelnöki tisztséget betöltő Victor Pontát. A politikus két hónappal később, a Colectiv-tragédia miatt kirobbant tüntetéssorozatra hivatkozva mondott le a kormány éléről.

Az ügy arról a két (Turceniben és Rovinariban működő) olténiai hőerőműről kapta a nevét, amely 2007-ben közel egymillió eurós megbízást adott - a vád szerint törvénytelenül - Dan Șova ügyvédi irodájának, amely állítólag Pontának is juttatott a pénzből. A volt kormányfő 2007-2008-ban ügyvédként állt üzleti kapcsolatban Șovával, de ebben az időszakban már annak a választókerületnek a parlamenti képviselője volt, amelyben a két állami hőerőmű működik. A DNA szerint Șova ügyvédi irodája nem jutott volna az előnyös állami megrendelésekhez, ha nem tudták volna róla, hogy Victor Ponta parlamenti képviselő támogatását élvezi.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?