Megkezdődött Victor Ponta korrupciós ügyének tárgyalása

Megkezdődött Victor Ponta volt miniszterelnök korrupciós ügyének érdemi tárgyalása pénteken a legfelsőbb bíróságon.

A politikus ártatlannak vallotta magát, és nem járult hozzá, hogy ügyét - az esetleges börtönbüntetés időtartamát egyharmaddal csökkentő - egyszerűsített eljárásban tárgyalják. Az ügy másik vádlottja, Dan Șova szociáldemokrata szenátor is elhárította az egyszerűsített eljárást.

Az úgynevezett Turceni-Rovinari ügyben a korrupcióellenes ügyészség (DNA) többrendbeli okirat-hamisítás, pénzmosás és adócsalásban való bűnrészesség gyanújával tavaly szeptemberben küldte bíróság elé az akkor még miniszterelnöki tisztséget betöltő Pontát. A politikus csak két hónappal később, egy bukaresti tűzvész miatt kirobbant tüntetéssorozatra hivatkozva mondott le a kormány éléről.

Az ügy arról a két (Turceniben és Rovinariban működő) olténiai hőerőműről kapta a nevét, amely 2007-ben közel egymillió eurós megbízást adott - a vád szerint törvénytelenül - Dan Șova ügyvédi irodájának, amely állítólag Pontának is juttatott a pénzből.

Victor Ponta továbbra is mentelmi joggal rendelkező parlamenti képviselő, akit csak azért állíthatott bíróság elé a DNA, mert olyan bűncselekményekkel vádolja, amelyeket - a vádhatóság szerint - ügyvédi minőségében követett el.

Ponta 2007-2008-ban ügyvédként állt üzleti kapcsolatban Șovával, de ebben az időszakban már annak a választókerületnek a parlamenti képviselője volt, amelyben a két állami hőerőmű működik. A DNA szerint Șova ügyvédi irodája nem jutott volna az előnyös állami megrendelésekhez, ha nem tudták volna róla, hogy Victor Ponta parlamenti képviselő támogatását élvezi.

Kapcsolódók

Kimaradt?