FRISSÍTVE: Hatósági felügyelet alá helyezték Victor Pontát

FRISSÍTVE: Gyanúsítottként beidézték kihallgatásra kedden a korrupcióellenes ügyészség (DNA) ploiești-i székházába Victor Pontát. A volt miniszterelnök ellen újabb bűnvádi eljárás indut, a politikust 60 napra hatósági felügyelet alá helyezték.

A vádhatóság közleménye szerint Pontát befolyással való üzérkedéssel és pénzmosásban való bűnrészességgel gyanúsítják. A DNA érvelése szerint Szociáldemokrata Párt volt elnöke 220 ezer eurót kapott egy üzletembertől (a bukaresti sajtó Sebastian Ghiță nevét említi - szerk. megj.) egy külföldi politikai személyiség (valószínűleg Tony Blair volt brit kormányfő - szerk. megj.) romániai fellépésének finanszírozására. Cserébe Ponta bevetette befolyását, hogy az üzletember befutó helyen kapjon helyet a PSD parlamenti választási listáján. 

A DNA szerint Pontáék figyelme arra is kiterjedt, hogy azt a látszatot keltsék, hogy Blair saját ötlete volt a látogatás, ezért az utat egy civil szervezet bevonásával bonyolították le, Ghiță pedig egy strómanján keresztül fizette ki a brit politikus tiszteletdíját.

A korrupcióellenes ügyészek felhívták Victor Ponta figyelmét arra, hogy a 60 napos hatósági felügyelet ideje alatt a következő kötelezettségeknek kell megfeleljen:

  • - haladéktalanul megjelenjen a DNA ploiești székházában, amikor beidézik
  • - tájékoztassa a hatóságokat, amennyiben lakhelyet változtat
  • - az előzetesen leegyeztetett menetrend szerint, de soron kívüli hívásra is megjelenjen a fővárosi törvényszéki felügyelet székhelyén
  • - ne hagyja el az országot az illetékes ügyész/törvényszéki bíró előzetes beleegyezése nélkül
  • - ne lépjen kapcsolatba az ügyben érintett személyekkel 
  • - ne nyilatkozzon a sajtóban a sajtóban az ügy menetéről és ne minősítse az ügyészek munkáját
  • - ne birtokoljon, ne használjon, illetve ne hordjon magánál lőfegyvert

Kedden beidézték a ploiești-i DNA-hoz Sebastian Ghiță politikus-üzletembert, Victor Ponta jó barátját is. A parlamenti képviselő a kihallgatása előtt a sajtónak elmondta, úgy tudja, hogy egy olyan ügyben zajlik kivizsgálás, amelyben érintett Tony Blair volt brit kormányfő is.

Pontát korábban okirat-hamisítás, pénzmosás és adócsalásban való bűnrészesség gyanújával állította bíróság elé a DNA az úgynevezett Turceni-Rovinari ügyben. A per érdemi tárgyalása márciusban kezdődött.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?