„Sokan még mindig nem veszik komolyan, hogy a medve nem játék”

Ingyenes medveles-látogatással és tudatosító kampánnyal vennék elejét a medvetámadások nagy többségét előidéző felelőtlen emberi viselkedésnek, továbbá etikai kódex, majd pedig törvényi háttér kidolgozásával próbálnák világszínvonalúvá tenni a székelyföldi medveleseket – számolt be Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök és Szin János medvepásztor szerda reggeli, csíkszeredai közös sajtótájékoztatóján.

Van már példa arra is, hogy esküvői fotósok medvével fényképezik az ifjú párt a Szent Anna-tónál, az pedig már mindennapos, hogy a turisták szelfiznek a természetvédelmi területen élő medvékkel. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy egyre gyakoribbak a medvetámadások, és Szin János medvepásztor szerint „csak a medve intelligenciájának köszönhetjük, hogy nincs még több baleset”.

A turisták nevelése elsődleges fontosságú, ennek jegyében tudatosító kampányt indít a megyei tanács a felelőtlen viselkedés visszaszorítására. A medveleseket működtető Szin János elmondta: a kampány részeként az elkövetkező két hétben ingyenesen látogatható a Szent Anna-tónál található medveles.

Szin János a nemrég létrejött medvelesszövetségről is beszélt. Mint elmondta: törvényileg nem szabályozott a medvelesek helyzete, és amíg mindez nem oldódik meg, addig is etikai kódexet dolgoznának ki, és csak az ennek szellemében működő medveleseket ajánlanák a turistáknak. Meggyőződése, hogy a Székelyföldön a világ legjobb természetfotós medvelesei hozhatók létre, amint erre meglesz a törvényes háttér is.

A megyei tanács nemrég alapított, nagyvadakkal foglalkozó munkacsoportja már dolgozik a törvénytervezeten, egyben ez lesz az a fórum, amely elbírálja, hogy mennyire szakszerűen és etikusan működnek az adott medvelesek. Borboly Csaba elmondta: ezeket a helyszíneket kiemelt helyen hirdetik majd a turisztikai csomagjaikban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?