Medveügy: megszavazta a parlament a beavatkozási kvótát

A környezetvédelmi minisztérium köteles minden évben beavatkozási kvótát megszabni az elszaporodott védett fajok esetében - az ezt előíró törvénytervezetet szerdán fogadta el döntő házként a képviselőház. 

Az RMDSZ törvényjavaslata előírja, hogy a beavatkozási kvótát szükség esetén bármikor végre lehet hajtani. A szövetség érvelése szerint azért volt szüksége a hatályos törvény módosítására, mert az elmúlt években jelentősen megnőtt Székelyföldön a medveállomány, emberi életek kerültek veszélybe. Számos helyi és megyei önkormányzat jelezte a problémát a szaktárcának, azonban mindmáig csak részlegesen sikerült előrelépni ez ügyben.

Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője úgy értékelte, hogy a szerdai törvénymódosítás jelentős mértékben szigorít az eddig érvényben levő jogszabályon, hiszen eddig a szaktárca nem volt köteles egy beavatkozási kvótát megállapítani. A tervezet értelmében ezentúl minden évben a környezetvédelmi minisztérium egy beavatkozási kvóta megállapítására lesz köteles. A módosítás további kötelezettséget ír elő, miszerint a szaktárca egy év leforgása alatt, vészhelyzetben - akár többször is - el kell rendelnie a kvóta alapján a beavatkozást az elszaporodott állomány esetében.

Magyar Lóránd, az RMDSZ Szatmár megyei parlamenti képviselője, a parlament alsóházi mezőgazdasági bizottságának tagja, a törvénytervezet kidolgozója elmondta, hogy a szakbizottsági munkálatok alatt számos vitát eredményezett a szövetség törvénytervezete, de sikerült megértetni a többséggel a szabályozás szükségességét. Magyar továbbá elmondta, hogy szakmai felmérések és módszertan alapján állapítják meg a védett állatok számát, amely értelmében a szaktárca jóváhagyja a beavatkozási kvótát. Hozzátette, az állomány megállapításánál szükség van további előrelépésekre. „A közeljövőben szükség lesz egy sokkal alaposabb genetikai elemzésen alapuló állományfelmérésre, hiszen jelen pillanatban semmilyen hatóság nem rendelkezik pontos adatokkal a medveállományt illetően, országos és regionális lebontásban”. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?