Alig tudták elzavarni a zarándokra támadó medvét a Szent Anna-tó környékéről

Folyamatosan járőrözni fog a csendőrség a Szent Anna-tó környéken a tó közelében történt pénteki medvetámadás után. A csíksomlyói búcsúra érkező zarándokot megsebesítő nagyvadat nehezen tudták elűzni a hatóságiak.

Mint korábban írtuk, egy kétéves medve támadt rá egy magyarországi nőre, aki a csoportjától kissé eltávolodva haladt, kezében szatyorral, amelyben élelem volt. A medve hátulról megharapta a nő combját. A sérült a helyszínen elsősegély-nyújtásban részesült, majd beszállították a csíkszeredai megyei sürgősségi kórházba, ahol bevarrták a sebeit.

Csíkszentmihály település polgármestere, Izsák-Székely Lóránt úgy tudja, a támadást követően a csoport többi tagja vonta magára a medve figyelmét, a nő ennek köszönhetően szabadult ki az állat karmai közül. A medve a többi turistát is megtámadta, de nekik sikerült idejében a buszhoz menekülniük, így nem volt több sérült.

Az eset után Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök értesítette Dan Iamandit, a Hargita Megyei Csendőrség parancsnokát is az esetről, aki egy csapatot küldött a Szent Anna-tóhoz. A csendőrség emberei nehezen tudták elzavarni a méretes medvét a turisták által látogatott helyszínről, medveriasztó sprayt is bevetettek.

A Hargita megyei tanács sajtóirodájának közlése szerint a csendőrség az elkövetkező napokban folyamatosan ellenőrizni fogja a környéket. Borboly Csaba ugyanakkor kiemelten felkéri az illetékes vadásztársaságot, hogy mihamarabb kérvényezzék a veszélyes medve kilövését vagy elszállítását.

Sanyika támadt rá a nőre

A Szent Anna-tó és a Mohos-tőzegláp természetvédelmi terület őrzője, Gavril Hădâmbaş szerint a zarándokra támadt medvét jól ismerik a környéken. Kétéves, játékos, de ha közel mennek hozzá, nyugtalanná válik.

„Úgy értesültem a helyszínen levő emberektől, hogy el akarta venni a nő kezéből a táskáját, és mivel ő nem adta oda, megharapta. (...) A medvét Sanyikának hívják, kétéves és nagyon játékos, általában játszani akar, de az emberek nem értik meg, hogy nem szabad közel menniük hozzá, és próbálnak szelfit készíteni vele. (...) Egymagában levő emberre soha nem támad rá, csak oda megy, ahol embercsoportot lát” – magyarázta. Hozzátette, a figyelmeztető táblák ellenére az emberek sokszor etetik az állatot. „Úgy viselkednek vele, mintha őzike lenne, nem pedig medve, amely veszélyt jelenthet rájuk” – mondta.

Kapcsolódók

Kimaradt?