FRISSÍTVE – Részletek derültek ki a Szent Anna-tónál történt medvetámadásról

„Most értesültem arról, hogy medvetámadás történt a Szent Anna-tónál, egy magyarországi turistát sebesített meg a medve” – írta pénteken délután Facebook-bejegyzésben Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. FRISSÍTÉS: a nőt a kórházban ellátták.

Az RMDSZ-es politikus úgy tudja, hogy a magyarországi turista kezében szatyrot tartott, amelyben étel volt, a medve hátulról a combját mélyen megharapta. A turistát a helyszínen elsősegélyben részesítették. 

Borboly Csaba azonnal hívta az illetékes minisztériumot, ahol értesítették, hogy épp a támadás napján adták ki a a kilövési engedélyt arra a veszélyes medvére, amely pár nappal korábban Homoródremeténél támadt egy 9 éves kisfiúra . „Most már a helyi vadásztársaságon a sor” – zárta sorait Borboly Csaba. 

FRISSÍTÉS: A magyarországi nőt előbb a csíkszeredai kórház sürgősségi osztályára szállították, ahol elsősegélyben részesítették, majd a fertőzőosztályra vitték. A kórház sürgősségi betegellátó egységének osztályvezető orvosa, dr. Kacsó Jolán az Agerpres hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy a turista állapota jó, két kisebb sérülése van egyik combján.

A Szent Anna-tó és a Mohos-tőzegláp természetvédelmi terület őrzője, Gavril Hădâmbaş szerint a zarándokra támadt medvét jól ismerik a környéken. Kétéves, játékos, de ha közel mennek hozzá, nyugtalanná válik.

„Úgy értesültem a helyszínen levő emberektől, hogy el akarta venni a nő kezéből a táskáját, és mivel ő nem adta oda, megharapta. (...) A medvét Sanyikának hívják, kétéves és nagyon játékos, általában játszani akar, de az emberek nem értik meg, hogy nem szabad közel menniük hozzá, és próbálnak szelfit készíteni vele. (...) Egymagában levő emberre soha nem támad rá, csak oda megy, ahol embercsoportot lát” – magyarázta. Hozzátette, a figyelmeztető táblák ellenére az emberek sokszor etetik az állatot. „Úgy viselkednek vele, mintha őzike lenne, nem pedig medve, amely veszélyt jelenthet rájuk” – mondta.

Gavril Hădâmbaş ugyanakkor rámutatott, a problémák elkerülése érdekében kérte a környezetvédelmi ügynökségtől a medve áthelyezését. Borboly Csaba elmondása szerint értesítette az esetről a környezetvédelmi minisztert, és beszélt az illetékes vadásztársasággal, hogy állítsák össze a dokumentációt a medve kilövése érdekében. A megyei tanácselnök elismerte, hogy részben a turisták okolhatók a kialakult helyzetért, mert feltételezhetően bocs kora óta etetik a medvét. 

Borboly szerint ugyanez a medve két másik személyt is megsebesített a héten, mindketten könnyebb sérüléseket szenvedtek.

Kapcsolódók

Kimaradt?