Mostantól modernebb a 112-es segélyhívó szám diszpécserszolgálata Hargita megyében

Csíkszeredában, a Hargita Megyei Olt Készenléti Felügyelőség Hunyadi János utcai székhelyén nyitották meg az tűzoltókat, rohammentőket és a mentőszolgálatot egységesen kiszolgáló új diszpécserirodát. Az érintett egységek vezetői jobb reakcióidőt, és hatékonyabb mentési munkát remélnek a „központosítástól”.

A Hargita megyei tűzoltóság épületében egy volt parancsnoki irodát és egy étkezdét alakítottak át, ahol különleges informatikai rendszerrel felszerelt, ideális körülmények között dolgozhatnak a vészhelyzetek bejelentését fogadó kapcsolattartó személyek. A központ egyik helyiségében egy kivetítőn akár élőben is figyelhetőek a bevetések, egy másik monitoron valós időben követhetik az időjárási viszonyokat, így a természeti katasztrófákra is jobban felkészülhetnek.

A központ eszközökkel való felszerelését Hargita Megye Tanácsa finanszírozta, az intézmény 125 ezer lejjel járult hozzá a diszpécserszolgálat kialakításához. Az egységes központ létrehozásának azért van nagy jelentősége, mert eddig a mentőszolgálat és a rohammentők (SMURD) egymástól függetlenül indultak a balesetek helyszínére. Mostantól mind a mentősök, a SMURD-osok, és a tűzoltók hatékonyabban dolgozhatnak, illetve korábban érkezhetnek a katasztrófa helyszínére.

„Minden Hargita megyei lakos nagyobb bizalommal fordulhat hozzánk ezentúl, hiszen eszközök és szakemberek terén is a legjobban vagyunk ellátva. Hatékonyabb lesz a készenléti felügyelőség és a mentőszolgálat munkája is” – mondta az ünnepélyes átadáson Stelian Cimpoeşu, megyei tűzoltóparancsnok.

Jean-Adrian Andrei, Hargita megye prefektusa a készenléti felügyelőség és Hargita Megye Tanácsának sikeres együttműködését méltatta, utóbbinak köszönetet is mondott, hogy anyagilag támogatta a diszpécserszolgálat felszerelését, majd kifejtette, hogy reményei szerint a központ Hargita megye lakosságának javát szolgálja.

Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke a készenléti felügyelőségnek azért mondott köszönetet, mert jó az együttműködésük a megye községeiben létrejött önkéntes tűzoltóegységekkel. Mint mondta, egy cél megvalósult a diszpécserszolgálat megnyitásával, de további fejlesztéseket is terveznek: helikopter-leszállópálya épülne a megyei kórház közelében, illetve az egészségügyi intézmény sürgősségi osztálya számára újabb épületszárny építését tervezik. Végezetül reményét fejezte ki, hogy Hargita megye az életmentés terén példaértékű lesz az egész országban.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?