Pánikot keltett a belügyi egységek helyzetgyakorlata

Egymás után sorozva, villogó fény- és hangjelzésekkel vágtattak át  csütörtökön Szatmárnémetin a tűzoltóautók, rohammentők, mentőszolgálati járművek, a lakosság pedig el sem tudta képzelni mi történhetett. Hatalmas tömegbalesetre, óriási tűzvészre tippeltek, sőt volt, aki azt gondolta: a két Szamos-híd közül az egyikkel történhetett valami.

Nagyszabású és komplex helyzetgyakorlat zajlott Szatmárnémetiben, a Szatmár Megyei Szamos Készenléti Felügyelőség, a rendőrség, a titkosszolgálat és más belügyi szervek, valamint a mentőszolgálat és a Vöröskereszt dolgozóinak részvételével. De nem ártott volna valamilyen formában a lakosságot is értesíteni, hiszen a városon fényjelzéssel, vijjogva átvágtató tűzoltó- és műszaki mentési autók, és rohammentők sora kisebb pánikot okozott., hiszen el sem tudták képzelni mi történhetett.

A helyzetgyakorlat forgatókönyve szerint hatalmas robbanás történt a Károlyi út végén álló bevásárlóközpontban, azt követően pedig tűz ütött ki – 250 személy rekedt a lángoló épületben, melynek egy része leomlott, 20 személyt temetve maga alá, négyen életüket vesztették, 70-en pedig megsérültek.

Mivel fennállt a veszélye annak, hogy újabb robbanás történhet és annak is, hogy mérges gázok szabadulnak fel, elsőként a tűzszerészek pásztázták át a területet, majd szabad utat intő jelzésüket követően oltási akcióba léptek a tűzoltók. Megérkezett a keresőkutyás egység, akik a romok alatt rekedteket „szagolták ki”, az épületbe hatoló szatmárnémeti és nagykárolyi készenlétisek pedig a sérülteket vitték ki hordágyon, illetve támogatták a vöröskeresztes sátrakig, ahol ellátták őket.

A számos egységet felvonultató és szinte valamennyi vészhelyzetet produkáló gyakorlat során bebizonyosodott, a Szatmár megyei készenlétisek „értik a dolgukat” és bármilyen vészhelyzetet magas szintű szakmai felkészültséggel tudnak megoldani más intézményekkel közösen is.

Kimaradt?