FRISSÍTVE - Johannis-Dragnea konfliktus az izraeli nagykövetség elköltöztetése miatt

FRISSÍTVE: Románia áthelyezi Jeruzsálembe izraeli nagykövetségét, az eljárás megkezdéséről a bukaresti kormány memorandumot fogadott el - közölte csütörtökön Liviu Dragnea házelnök, a PSD elnöke. FRISSÍTÉS: Reagált az államfő.

A pártelnök az Antena 3 hírtelevízió műsorában erősítette meg az erről szóló, előző nap kiszivárgott sajtóértesülést. Dragnea - Viorica Dăncilă kormányfőt is megelőzve - a vezetők közül elsőként beszélt eldöntött tényként arról, hogy Bukarest is követi az Egyesült Államok példáját.

"Ennek a gesztusnak óriási szimbolikus jelentősége van, elsősorban egy világszerte hallatlanul nagy befolyással rendelkező állam, Izrael számára, amellyel nagyon sok éve speciális kapcsolataink vannak, és ahol több mint félmillió román él, és nagy jelentősége van az amerikai kormány számára is" - vélekedett a PSD elnöke.

A Mediafax hírügynökség megjegyezte: a kormányszóvivő előző nap még nem volt hajlandó megerősíteni, hogy a témáról szó esett volna a kormányülésen. Az értesülést elsőként megszerző G4media.ro hírportál szerdán azt írta: a bukaresti kormány döntése Dăncilă közelgő izraeli látogatásával állhat összefüggésben.

Az izraeli román nagykövetség áthelyezésének szándékáról csütörtökön délután az Adevărul is beszámolt, de a lap úgy értesült: Teodor Meleșcanu külügyminiszter ellenezi a lépést. A román diplomácia vezetője mindenesetre nem volt jelen a szerdai kormányülésen, ugyanis Líbiában tárgyalt.

Johannis feltételhez kötötte az áthelyezést

Klaus Johannis államfő januárban egy Benjámin Netanjahuval folytatott telefonbeszélgetésen azt mondta: Románia csak akkor venné fontolóra izraeli nagykövetségének áthelyezését Tel-Avivből Jeruzsálembe, ha újrakezdődnének a közel-keleti béketárgyalások és az érintett felek közötti közvetlen tárgyalások Jeruzsálem jövőbeli státuszát illetően is eredményre vezetnének.

Az izraeli miniszterelnök akkor köszönetet mondott Romániának azért, hogy (öt másik európai uniós országhoz, köztük Magyarországhoz hasonlóan) tartózkodott azon a decemberi szavazáson, amelyen az ENSZ Közgyűlése elítélte Donald Trump amerikai elnök döntését, amellyel Jeruzsálemet Izrael fővárosaként ismerte el.

FRISSÍTÉS: Johannis nem is tudott róla

Klaus Johannis államfőt nem tájékoztatták az izraeli nagykövetség Tel Avivból Jeruzsálembe való költöztetésének tervéről, és nem is kérték ki erről az elnök véleményét - szögezi le az Államelnöki Hivatal pénteki közleménye.

„Az Államelnöki Hivatal hangsúlyozza, hogy a döntést nem előzte meg átfogó és alapos elemzés. Egy ilyen jellegű döntést csakis mélyreható elemzést követően lehet meghozni, felmérve annak minden külpolitikai következményét és hatását” - olvasható az állásfoglalásban.

Az államfő szerint azonban a kormány kezdeményezése nem lehet több, mint egy, a témában történő elemzési folyamat kezdete, amelynek konklúzióit csak a (Jeruzsálem státusát központi témaként kezelő) közel-keleti békefolyamattal kapcsolatos tárgyalások lezárása után lehetne majd véglegesíteni.

„Klaus Iohannis államfő ismételten leszögezi, hogy az izraeli-palesztin konfliktus igazságos és hosszútávú rendezését tartja szükségesnek” - olvasható a közleményben, amely szerint olyan közös megoldást kell találni, amelynek köszönhetően Izrael és Palesztina békében és biztonságban élhetnek egymás mellett.

Az államfő hozzáteszi, hogy Romániának a Jeruzsálem státusával kapcsolatos álláspontja változatlanul egybevág azzal az állásponttal, amelyet az ENSZ biztonsági tanácsa és az ENSZ közgyűlése fogalmazott meg e témában.

Emlékeztet, hogy az ENSZ biztonsági tanácsa és az ENSZ közgyűlése felkérte az ENSZ-tagállamokat, hogy tartózkodjanak jeruzsálemi külképviseletek létrehozásától, és tegyenek erőfeszítéseket a tartós és igazságos alapokon nyugvó közel-keleti béke megvalósítása érdekében.

„Románia izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetése tehát jelenleg a hatályos nemzetközi jogszabályok áthágását jelentené” - figyelmeztet az államfői közlemény, felelősségteljes és megfontolt döntések meghozatalára szólítva fel a román kormány és a politikai elit tagjait.

Kapcsolódók

Kimaradt?