Víz nélkül maradtak családok és községházát zártak be Háromszéken

Angyaloson a vízvezeték fagyott el, Bodokon pedig bezárt a községháza, mert elromlott a kazán.

A Kovászna megyei Angyaloson elfagyott a vízvezeték a víztartály és a martonosi nyomásfokozó közti szakaszon. Kedden a faluban 165 család maradt ivóvíz nélkül, ezért a Közüzemek Rt. kérésre autóval szállít ivóvizet. Fejér Sándor a szolgáltató igazgatója elmondta, az jelent gondot, hogy Háromszéken 110 centiméteren van a fagypont, afelett elfagynak a vezetékek, viszont a rendszer egy részét 50- 60 centiméter mélységbe fektették le. Fejér Sándor szerint a községi vízvezeték hálózatok az önkormányzatok megrendelésére épültek ki, azokat később vette át a Közművek.

Hozzátette, Angyaloson nehézkes a probléma megoldása, mert nem tudják felásni a fagyott földet és melegíteni a polietilén csöveket. Próbálkoznak a nyomás növelésével és a csapok melegítésével próbálkoznak, és remények szerint szerdára megoldják a problémát. Háromszéken tavaly az Angyalos melletti Gidófalván fagyott el a vízvezeték és több tucat család marad hetekre vízellátás nélkül. Korábban Sepsiszentgyörgyön is fagytak el vízórák a nem megfelelően szigetelt aknákban. Fejér Sándor javasolja, hogy a ritkán vagy egyáltalán nem használt vízóra aknákat le kell takarni hőszigetelő anyaggal.

Elromlott kazán miatt bezárt a bodoki községháza

A fagy miatt kedden, meghatározatlan időre bezárt a bodoki polgármesteri hivatal. Fodor István polgármester szerint kedden meghibásodott a községházát kiszolgáló kazán, ezért az épületben nem lehet fűteni, így kénytelen volt hazaküldeni az alkalmazottakat, és lakatot tenni a polgármesteri hivatalra, amelynek bejáratánál üzenetben értesítik a lakosságot a helyzetről.

A probléma a lehető legrosszabb időben történt. A hidegben nem lehet dolgozni, holott ebben az időszakban sok lakos keresi fel a községházát, mivel most kell kiváltani a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) által kért igazolásokat, de sokan most szeretnének helyi adót fizetni is, hogy részesülhessenek az év eleji kedvezményben.

A bodoki elöljáró szerint az elromlott kazánt kénytelenek kicserélni, ez pedig akár egy hónapig is eltarthat a közbeszerzés miatt. Fodor István magyarázata szerint az önkormányzat nem tud egyik napról a másikra megvásárolni egy új kazánt, mivel az nem szerepelt a beruházási tervben, így tanácshatározatot kell erről elfogadni, majd közbeszerzést kell szervezni. Ez számítása szerint egy hónapig is eltarthat.

A polgármester elégedetlen ezzel a rendszerrel, mivel elmondása szerint nem normális, hogy egy választott elöljárónak annyi szabadkeze sincs, hogy a lakosságtól begyűjtött adóból ilyen kényszerhelyzetben egy kazánt vásároljon.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?