Háborog az ellenzék a házelnökök Washingtonnak adott válasza miatt

Felfüggesztették a szenátus szerdai plenáris ülését, mivel a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) frakciója elhagyta az üléstermet. Az ellenzéki így tiltakozott az ellen, hogy a többség nem volt hajlandó tárgyalni arról az állásfoglalásról, amelyet Liviu Dragnea képviselőházi és Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök adott közzé, válaszul az USA külügyminisztériumának közleményére.

A kérdés napirendre vételét az USR szenátusi frakcióvezetője, Vlad Alexandrescu kérte a szerdai plenáris ülésen, arra hivatkozva, hogy a két házelnök által kiadott nyilatkozat árt Románia jövőjének az euroatlanti térségben. Alexandrescu szerint „ez a legsúlyosabb dolog, ami az utóbbi időben Romániában történt”, és leszögezte, hogy pártja elhatárolódik Dragnea és Tăriceanu állásfoglalásától.

Az USR-frakcióvezető javaslatát - amelyet a PNL és a PMP is támogatott - azonban elutasította a többség, 46 ellenszavazattal a 25 támogató vokssal szemben. Alina Gorghiu, a PNL szenátora kijelentette, frakciója sértve érzi magát, mert nem kérték ki a véleményüket, ugyanakkor a közös házszabály 13. cikkelyére hivatkozott, amely értelmében „a nyilatkozatokat, üzeneteket vagy más, kizárólag politikai jellegű állásfoglalásokat az együttes plénumban kell megbeszélni.”

Florina Presadă (USR) egy papírt tartott a kezében, azzal a felirattal, hogy „Nem az én nevemben”, mondván, hogy a két házelnök magánvéleményt adott ki úgy, mintha az a parlament álláspontja lenne. Ezt követően hagyta el az USR és a PNL frakciója a szenátus plenáris ülését, amelyet kvórumhiány miatt fel kellett függeszteni. A PMP már korábban kivonult a teremből.

Nem kell hogy aggassza Romániát az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériumának állásfoglalása az igazságügyi törvényekkel kapcsolatban - véli Tudorel Toader igazságügyi miniszter.  "Nekünk jogunkban és hatáskörünkben áll törvényeket hozni. Csak arra kell vigyáznunk, hogy mindez a jogállamiság és a partnerségeink, együttműködési megállapodásaink szabta keretek között történjen" - mondta szerdán a tárcavezető, akit Ilan Laufer üzleti környezetért felelős miniszter könyvének bemutatója után faggattak a témáról az újságírók. 

Új állásfoglalást akar az ellenzék

Ezt megelőzően a két ház együttes plénumának összehívását kérte a PNL annak érdekében, hogy a parlament fogadjon el egy nyilatkozatot az USA külügyminisztériumának román igazságügyi törvényekkel kapcsolatban kiadott állásfoglalásáról, ugyanakkor pedig nyilvánítsa semmisnek a két házelnök kedden nyilvánosságra hozott nyilatkozatát ezzel kapcsolatban.

"Egy olyan nyilatkozattervezetet javasolunk, amely ismételten és egyértelműen az Amerikai Egyesült Államokkal való partnerség, a korrupcióellenes harc, az igazságszolgáltatói hatalom autonómiája mellett foglal állást, ugyanakkor semmissé és érvénytelenné nyilvánítja a két házelnök nyilatkozatát, kijelentve, hogy az személyes érdekek mentén jött létre” - jelentette ki Raluca Turcan liberális képviselő, aki szerint Dragnea és Tăriceanu keddi nyilatkozata „rendkívül súlyosan rontja Románia Parlamentjének megítélését”.

Az USR feljelentené Dragneát

Az USR azt fontolgatja, hogy bűnvádi feljelentést tegyen Liviu Dragnea képviselőházi elnök ellen - közölte Dan Barna, a politikai alakulat vezetője. „Kollégáim kielemzik ennek jogi megalapozottságát, és eldöntjük, hogy élünk-e vagy sem ezzel a lehetőséggel. Megvan rá az esély” – válaszolta egy újságírói kérdésre.

Az USR elnöke azt követően nyilatkozott erről, hogy elhagyta Liviu Dragnea irodáját, ahol több párttársával együtt félórán keresztül tárgyalt a képviselőházi elnökkel. Korábban az USR frakciója távozott a szenátus plenáris üléséről, így tiltakozva az ellen a nyilatkozat ellen, amelyet a két házelnök közösen adott ki az USA külügyminisztériumának román igazságügyi törvényekkel kapcsolatos állásfoglalására.

A Dragneával való tárgyalás után Barna elmondta, az alsóház elnöke meggyőződését fejezte ki, hogy joga volt megfogalmazni az állásfoglalást, és hogy véleménye parlamenti szinten felvállalható. „Azt mondta, hogy ha nem értünk egyet, éljünk a tiltakozás eszköztárával, és azt ajánlotta, hogy baráti intézményekhez forduljunk ez ügyben” - idézte fel Barna a Dragneával folytatott tárgyalást. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?