Gergely Balázs: nem etnikai ügy a Mátyás király szoborcsoport megrongálása

„Ami a szobor körül történik, nem etnikai ügy, hanem egyszerű vandalizmus, kulturálatlanságból fakadó folyamatos szabálysértés” – jelentette ki a Maszolnak Gergely Balázs kolozsvári városi tanácsos a város főterén elhelyezkedő Mátyás király szoborcsoportot ért rongálásokról. A helyi tanácsos pénteken vette észre, hogy a szoborcsoport egyik alakjának, Szapolyai Istvánnak letörték a sarkantyúját. A letört sarkantyú | A szerző felvétele

„Az emberek nagy része nem rongálás szándékából mászik fel a szoborra, hanem azért, mert fotózkodni akar, netán egy főtéri koncertet jobb, magasabb helyről szeretne látni” – fogalmazott Gergely Balázs. Meggyőződése, hogy a jelenlegi rongálás nem a kolozsvári magyar közösség ellen irányul. „Ez abszolút nem román-magyar kérdés. Nyilván a magyar közösség tagjai – a kolozsváriak főleg – sokkal érzékenyebbek ilyen téren, de közöttünk is vannak olyanok, akik felmásznak a szoborra” – magyarázta. A Kolozsvári Magyar Napok idején például éppen ezért körbekerítik a műemléket.

Hétfő délután négy másik tanácsossal aláírták a feljelentéseket a szobor megrongálásáról – tájékoztatott Gergely Balázs. Az ügyészségen és a polgármesteri hivatalnál tettek feljelentést. „Nekem személy szerint nincsenek túl nagy illúzióim, hogy a tetteseket kézre lehetne keríteni, mert valószínűleg ez egy tömegrendezvényen történhetett, valaki felmászott rá, és letört a sarkantyú” – mondta Gergely. Megjegyezte: egyáltalán nem biztos, hogy az észlelt rongálások mostanában történtek, de csak most vették észre.

A helyi tanácsos Mátyás király legörbített sarkantyújára is felfigyelt pénteken. Egy ugyanilyen esetről 2013-ban portálunk is beszámolt

Ezt követően az önkormányzat egy kárfelmérést végeztet. Erre a legmegfelelőbb személy Kolozsi Tibor szobrászművész lenne, aki a szoborcsoport restaurálását vezette, mondta a városi tanácsos. A kárfelmérés után döntenek a restaurálásról. „Azon leszünk, hogy ennek a megvalósulását megsürgessük” – jelentette ki Gergely Balázs.

Elmondta, az a céljuk, hogy tudatosítsák az emberekben és a hatóságokban a problémát, valamint az, hogy újra és újra számon kérjék az önkormányzaton az ilyen jellegű szabálysértéseket. A városi tanácsos bízik abban, hogy a polgármesteri hivatal komolyan fogja venni az ügyet.

Szerdán, november 8-án iktatta a Kolozsvári Városi Tanács RMDSZ-frakciója a keresetét a Kolozsvári Ügyészségen. A keresetet műemlékrombolás bűncselekményének elkövetése miatt, ismeretlen tettes vagy tettesek ellen fogalmazta meg Oláh Emese alpolgármester, Horváth Anna frakcióvezető, Gergely Balázs, Rácz Levente és Nistor Dániel tanácsosok. A tanácsosok felhívták az ügyészek figyelmét a kolozsváriak számára szimbolikus értékkel bíró szoborcsoport művészi értékére, és A kategóriás műemlékként való nyilvántartására is. Az ügyészségre benyújtott keresettel egyidejűleg a városi rendőrségen is panaszt nyújtottak be – tájékoztatott szerdán az önkörmányzat sajtóirodája.

Hogyan előzhetőek meg a rongálások?

Gergely Balázs az állandó és aktív rendőri felügyeletben, a szigorú büntetések kiszabásában, az ellenőrizhető és a célnak megfelelő térfigyelő kamerák felszerelésében, valamint abban látja még a megoldást, hogy minden főtéri tömegrendezvényen kordonnal elkerítsék a szobrot. „Teljesen egyértelmű, hogy nem lehet vizesárokkal vagy két méteres kerítéssel elkeríteni a szobrot, nem ez a megoldása a megelőzésnek” – fogalmazott.Vasárnap az igazságügyi törvényeket módosító tervezetek ellen szervezett tüntetések miatt elkerítették a szobrot, de hétfőn már eltűntek a kordonok.

Szabálysértés, ha valaki felmászik egy szoborra, és amennyiben figyelmeztetés után sem jön le az illető, pénzbüntetés jár érte, ha pedig rongálás történik, az bűnténynek számít – szögezte le a helyi tanácsos, aki nem tud arról, hogy a rendőrség valaha pénzbüntetést szabott volna ki azokra, akik felmásztak a műemlékre.

Gergely szerint a helyi rendőrségnek nemcsak a parkolási bírságok kiszabásakor kellene nagyon résen lenni, hanem akkor is, amikor valaki felmászik a Mátyás király szoborcsoportra. „Sok kolozsvári tapasztalatból tudja, hogy nap mint nap látunk ilyet, szólunk a rendőrnek, és a rendőrnek esze ágába sincs rászólni azokra, akik felmásztak” – magyarázta.

Emellett a térfigyelő kamerákat alkalmassá kell tenni arra, hogy elemezhető és használható felvételeket készítsenek a szoborról. Gergely Balázs továbbá fontosnak tartja, hogy a polgármesteri hivatal minden főtéri tömegrendezvény szervezőit arra kötelezze a térfoglalási engedélyek kiadásakor, hogy vegyék körbe kordonnal a szobrot. 

Arra a kérdésre, hogy a korábbi rongálások tetteseit a rendőrség elkapta-e, Gergely Balázs nem tudott információval szolgálni. 2013-ban meggörbítették Mátyás király bal sarkanyúját, valamint letörték az egyik a bronz zászló rúdját. 2015-ben ismeretlen tettesek barna festékkel öntötték le a szoborcsoportot. A helyi tanácsos szerint a rendőrség nem fordít kellő figyelmet a város műemlékeinek védelmére.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?