TÖRVÉNYTÁR: Polgári eljárásjogi változások egyes különtörvényekben

Egyik előző ismertetőmben az új polgári perrendtartási törvénykönyvet hatályba léptető 2012. évi 76. törvény (az 2012. évi 365. Hivatalos Közlönyben) néhány elvi jelentőségű rendelkezéséről volt szó, amelyek a törvénykönyv előírásainak alkalmazásához adtak/adnak eligazítást.

Ebben az írásomban a 76. törvény IV. címében olvasható és ott felsorolt különtörvényekben alkalmazott módosításokról lesz szó, ez esetben is a teljesség igénye nélkül, hiszen nagyon sok különtörvényt érintettek/érintenek ezek a változások.

Az említett IV. cím 23. szakasza alapján az 1995. évi 36. közjegyzői törvénybe beiktatták a 75/1. szakaszt, amely jogi lehetőséget teremt arra, hogy az örökös vagy az örökösök hagyatéki ügyük megoldásáért egyenenes a bírósághoz forduljanak (különben ezt eddig is megtehették), viszont most már csak egy előzetes eljárás lefolytatása után. Ennek az a lényege, hogy az országos szinten bevezetett és elektronikus úton elérhető hagyatéki nyilvántartásból egy közjegyző segítségével ki kell kerestetni azt, hogy az elhunyt után a bírósági kereset benyújtásáig valahol, közjegyzőnél vagy bíróságnál iktattak-e vagy sem hagyatéki eljárást, kiszűrve ezzel a két vagy többszöri hagyatékolást. Tehát csak a megkeresett közjegyző végzésbe foglalt igazolása alapján indulhat be a hagyatéki per, s az említett végzés beszerzése a felperes kötelessége. Ha ez hiányzik, ezt a bíróság hivatalból köteles szóvá tenni, de ugyanezt teheti a perbe hívott alperes is. (Lásd még a polgári eljárási törvénykönyv újrafogalmazott 188. szakaszának 3. bekezdésében, amit a 76. törvény 13. szakaszának 65. pontja „vitt be" az említett eljárási törvénykönyvbe. Itt hívom fel olvasóink figyelmét arra is, hogy a 2013. február 4.-i 72. Hivatalos Közlönyben megjelentették a 36. közjegyzői törvényt újraközölt szövegét).

A 76. törvény 26. szakasza alapján módosították az 1996. évi 7. kataszteri (telekkönyvi) törvény 50. szakaszának 3, 4 és 6. bekezdéseit. A 7. törvény legutóbbi újraközlése után (a 2013. február 7.-i 83. Hivatalos Közlönyben) ezek a módosítások a 31. szakasz 5., 6. és 8. bekezdéseibe kerültek át. Az említett törvényszakasz a kataszteri hivatalt arra utasítja, hogy amennyiben a telekkönyvi bejegyzés iránti kérelem törvényi feltételei nem teljesülnek, hiányoznak, a kérelmet indokolt végzésben utasítsa el. Ez ellen jogorvoslattal lehet élni, e módosítás után kizárólag fellebbezéssel (numai cu apel ), majd tovább, a jogerős határozatot annak a bíróságnak kötelessége hivatalból a kataszteri hivatalnak megküldenie, amely az ügyben érdemben utolsóként döntött. Végül, ha a kérelmet a bíróság jogerősen elutasította, a bejegyzéseket a kataszteri hivatalnak hivatalból törölnie kell.

Módosították az 1991. évi 18. földtörvény 9. szakaszának 9., valamint a 64. szakasz 2. bekezdését is. Az első módosítás a 9. szakasz 6. bekezdésében foglaltakhoz kapcsolódik, amely a polgármester és a tanácstitkár közigazgatási és fegyelmi büntethetőségét írja elő, ha nem vezetnek külön nyilvántartást a földvisszajuttatást igénylő kérelmekről, beérkezésük sorrendjében, vagy ha az iktatószámot nem közlik a kérelmezővel. Most már, a fenti előírások alapján a vétkesek ellen kötbér (penalitate, penalităţi) is kiszabható, ezt az új eljárási törvénykönyv 894. szakasza alapján, vagy akár kártalanítés (daune-interese) is megítélhető, ez már az új Ptk. alapján. A 64. szakasz újrafogalmazott 2. bekezdése pedig arra kötelezi a polgármestert, hogy a kérelmet helyben hagyó bírósági határozat alapján azonnal kézbesítse a kérelmezőnek a birtoklevelet vagy pedig helyezze őt birtokba (ennek elmúlasztása, megtagadása, késleltetése kötbér kiszabásával szankcionálható ), amit a polgári eljárási törvénykönyv 894. szakaszában foglaltak szerint lehet megtenni.

Módosították a közigazgatási bíráskodási és a szabálysértési törvényt, valamint nagyon sok más különtörvényt is, de ezekről majd egy másik ismertetőben lesz szó.

Befejezésül a polgári perrendtartási törvénykönyv 512-514. szakaszában foglaltakat ismertetem, a 76. törvény 13. szakaszának 135-137. pontjában olvasható módosítások és kiegészítések alapján. Eredetileg ezek az előírások 2013. január 1-jén léptek volna hatályba, de miután a 76. törvény 81. szakaszának erre vonatkozó 2. bekezdését a 2012. évi 44. szürgősségi kormányrendelettel hatályon kívül helyezték, ezek az új tartalmú rendelkezések is folyó év február 15.-től hatályosak.

Az előírások lényege már a fejezet címében benne van (nem szó szerint fordítom): a Legfelső Semmítő- és Ítélőszék megkeresethetősége azért, hogy előzetes határozatában foglaljon állást vitatott jogi kérdésben. Olvasóinkat nem szeretném terhelni az eljárás részleteivel. A lényeg az, hogy a polgári pert ennek utolsó vagy befejező szakaszában (általában másodfokon) tárgyaló törvényszék, táblabíróság vagy éppen a Legfelső Semmítőszék egyik itélőtanácsa a vitatott jogi kérdés eldöntéséért a Legfelső Semmítőszékhez fordulhat, miközben a döntés megszületéséig a per érdemi tárgyalását szüneteltetnie kell. E módosítások nyomán ennek az az előfeltétele, hogy a vitatott jogi kérdésben a Legfelső Semmítőszéknek e megkeresésig kialakított álláspontja nincs, nem volt, vagy hasonló tartalmú törvényességi felfolyamodással nem keresték meg, ilyet nem tárgyal, azaz a felvetett jogi probléma teljesen új , amire tehát a Legfelső Semmítő- és Ítélőszéknek kell az elvi jelentőségű jogi megoldást megtalálnia. A törvény a Legfelső Semmítőszéket még arra is kötelezi, hogy a megkereső bíróság végzésbe foglalt előterjesztését, ennek iktatása után honlapján tegye közzé, hogy ennek alapján a hasonló ügyeket tárgyaló bíróságok is a felfüggesztést választhassák, az egységes jogi álláspont kialakításáig. A Legfelső Semmítőszék kizárólag a megkeresésben szereplő jogi problémát döntheti el, elvi szinten, döntés (decizie) meghozatalával. Az egész eljárás illeték- és igazságügyibélyeg-mentes. A hozott döntés a megkereső bíróságot köti, s ő ennek alapján hozza majd meg érdemi határozatát, követve a felmerült jogi kérdésben a Legfelső Semmítőszék kialakított elvi álláspontját, amely így, ezen keresztül a bírósági gyakorlat egységesítését szolgálja.

A fentiekhez kapcsolódik a bíróságok tehermentesítéséről alkotott 2013. évi 2. törvénynek (a február 12.-i 89. Hivatalos Közlönyben; február 15.-én lépett hatályba) XIX. szakaszában olvasható, lényegében részleges halasztást tartalmazó rendelkezése. A polgári perrendtartási törvénykönyv 520. szakaszának 6. bekezdésében az áll, hogy a Legfelső Semmítőszék ezeket a jogértelmezési pereket a Semmítőszék egyik szekciója elnökének vagy egy kijelölt másik bírónak elnökletével és 12 törvénybíróból összeálló tanácsban dönti el. Igen, de majd csak a 2016. január 1-je után indított pereket. Addig, egészen pontosan 2013. február 15. és 2015. december 31. között az ítélőtanácsnak az említett elnökön kívül csak 8 tagja ítélkezik – mondja ki a törvényalkotó az említett jogszabály XIX. szakaszának 2. bekezdésében, az átmeneti rendelkezéseket tartalmazó 2. alfejezetben –, akiket a a tanács elnöke a szekció bírói közül sorshúzással választ ki.

(Folytatjuk)

Kimaradt?