Ismét megkeseredik a román-magyar határon át ingázók élete?

Szerda óta felfüggesztették a május 10-én bevezetett célzott határellenőrzést a román–magyar határ magyar oldalán, s helyette visszaállították az április 7-én uniós előírással bevezetett szisztematikus ellenőrzést.

Mint arról a szisztematikus ellenőrzés bevezetése után beszámoltunk, emberek ezreinek életét keserítette meg az intézkedés, azokét, akik a határ egyik oldalán laknak, s a másikon dolgoznak. Számukra megkönnyebbülést jelentett a szisztematikus ellenőrzés hat hónapos felfüggesztése, hiszen annak bevezetése után megesett, hogy órákat kellett várakozniuk a határon s emiatt nem értek el időben a határ egyik oldalán lévő munkahelyükre, vagy a határ másik oldalán levő óvodába a gyermekeikért. 

Vincze Csaba, a Transfrontalieri – Határátkelők csoport adminisztrátora elmondta: nem értik, hogy a tervezett hat hónap helyett – ez novemberben járt volna le, miért állították vissza a szisztematikus ellenőrzést már október elején. Beszélgetésünkkor épp a határon várakozott - mint mondta - akkor öt sávon kelhettek át a gépkocsik, a kisbuszokat „úgy-ahogy” külön sávra terelték.

Tókos-Fejes Béla, aki a tavasszal a szigorítás felfüggesztését kezdeményező civil mozgalom vezetője, elmondta, külön fájó, hogy senki nem figyelmezette őket arra, hogy ismét szigorított ellenőrzésre kell számítaniuk. Attól tartanak – s eddigi tapasztalataik alapján joggal – hogy az intézkedés ismét megnehezíti az ingázók mindennapi életét, s nemcsak az övékét, hanem azokét is, akik vállalkozásokat működtetnek a határ egyik vagy másik oldalán. Jelenleg még nem kritikus a helyzet, mivel a határrendészek végzik a munkájukat, átlagban 15-20 perc alatt át lehet jutni a határon, mondta pénteken Tókos-Fejes Béla.

Az ingázók képviselői ugyanakkor fenntartják, hogy számukra hosszú távon életképes megoldást egy külön ellenőrző sáv megnyitása jelentene – akár időszakosan, naponta néhány órára is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?