A kulturális sokszínűséget tematizálja idén a VIII. Bölcs diákok vetélkedő

A kulturális sokszínűség, a határok átrajzolásával elválasztott nemzetek kérdését boncolgatja az idei, VIII. Bölcs diákok országos szintű vetélkedő – hangzott el a keddi, kolozsvári beharangozó sajtótájékoztatón.

A cél, hogy ne leterheljék a diákokat, hanem olyan plusz élményt adjanak nekik, amellyel az ismereteiket tovább tudják tágítani – mondta el Nagy-Molnár Tamara programkoordinátor a 2017. október és 2018. augusztus között zajló versenyről.

Mihályfalvi Katalin tanárnő az idei témának a kulturális sokszínűséget jelölte meg, amellyel két éven át foglalkoznak majd. Az interaktív feladatokkal az eredeti és gyakorlati tudás megszerzésére törekednek, megismertetni velük évszázadokkal ezelőtt egy határon belül élő, de jelenleg elválasztott nemzeteket. Ilyenek az erdélyi magyarok mellett például a Svájcban élő angol vagy francia kisebbségek is.

A következő év vetélkedőjén olyan kultúrákkal ismerkedhetnek majd meg a diákok, amelyek soha nem rendelkeztek külön országokkal – ilyen például a katalán kultúra.

A tudást jó tesztelni és szórni is, így arra törekszenek, hogy a középiskolákkal szoros kapcsolatot ápoljanak – mondta el Markó Bálint. A BBTE Magyar Biológiai és Ökológiai Intézetének munkatársa kiemelte, mindig örömmel látta, hogy a diákok olyan feladatokat tudtak elvégezni, amely őt magát is megizzasztotta volna. „A kulturális sokféleség fontos, ez a természetben is megmutatkozik, így passzol a téma a kar profiljához” – fogalmazott Markó.

Öt fordulón át versenyeznek

Sólyom Réka szervező felvázolta a verseny menetét. Mint elhangzott, a vetélkedő öt fordulóból áll, amelyből az első három online zajlik. Ezek összesített eredményei alapján az első tíz csapat kerül elődöntőbe – amely televíziós formátumban zajlik. A tíz csapatból idén nyolc az elméleti, kettő a technikai líceumoké lesz – mondta el a szervező.

Négy-öt fős csapatok jelentkezését várják, illetve vezető tanár csatlakozását. Jelentkezni október 27-ig lehet ezen a honlapon. A győztesek élménytáborozásban vesznek részt.

Egy, a sajtótájékoztatón jelenlévő középiskolás diák, Regina a kreatív feladatokat emelte ki, amelyeknek köszönhetően kiléphetnek a versenyzők az iskolai rutinból. Együttműködést, határidők betartását tanulják meg ezáltal, és sok tudással, élménnyel gyarapodnak – fogalmazott Regina, aki mindenkit arra bíztatott, legyen „bölcs diák”.

A vetélkedőt a Communitas Alapítvány, az Örökségünk Őrei mozgalom, a BBTE Magyar Biológiai és Ökológiai Intézet, a BBTE Kommunikáció, Közkapcsolatok és Reklám Intézet, a BBTE Interdiszciplináris Bio-Nano Tudományok Kutatóintézet, valamint a BBTE Történelem-Filozófia Kar, Magyar Történeti Intézet közreműködésével szervezik meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?