AWAKE fesztivál: nagy a sürgés-forgás a Teleki-kastély parkjában

Napok óta tart a készülődés a gernyeszegi Teleki-kastély parkjában, ahol színpadokat szerelnek, nézőteret ácsolnak, sátrakat, függőágyakat helyeznek ki a fák alá, a kastély mögé, könyves polcot építenek a tó partjára. Csütörtök délutánra körülbelül hatszázan dolgoztak, hiszen péntek délután indul az AWAKE fesztivál, ahol zene, színház, mozi, irodalom, workshop várja az érdeklődőket.

A sajtónak és a már megérkezett résztvevőknek csütörtök délután bemutatták azt a szabadtéri képzőművészeti kiállítást, amely erre az alkalomra született. Kim Attila, az alkotásokat elbíráló zsűri tagja vezette körbe a csapatot és beszélt a művekről, de a művészek közül is jelen voltak néhányan.

A kastély főbejáratát, az előtte levő tér egy részét lezárták, ezért oda csak külön engedéllyel lehet behajtani, illetve belépni. Meg is tudtuk, hogy a fesztiválozókat a kastélypark távolabbi bejáratánál engedik be, itt csak a szervezők és a fellépő művészek kapnak szabad átjárást. A kastélyba sem mehet be senki, a rendezvénynek a park ad helyet, de tematikája illeszkedik a évszázados épülethez.

Az első alkotás a Contesa címet viseli és egy porcelán nippre emlékeztet, csak méreteiben sokkal nagyobb annál. A képzőművész, Ileana Oancea elmondta, tulajdonképpen az egykor művészei értékkel bíró nippek ihlették meg, a grófnő hátában a késsel annak a világnak és általában a giccsnek adja meg a kegyelemdöfést. Marius Burhan Torony című műve a következő megálló, itt is jelen van az alkotó, megosztja gondolatait. De a kettő között megáll a csapat, Teleki gróf ugyanis a kastélyparkjában álló évszázados különleges fára hívja fel a figyelmet: a gingko bilra, amelyből nő- és hímnemű is létezik, a gernyeszegi ez utóbbi.

A függőágyak két-két fa törzse közé már várják a pénteki pihenőket, de volt olyan is, amelyben már csütörtökön aludt valaki. A frissen ácsolt, kényelmes padokat is kipróbálták már többen, ahogy a párnázott ülőhelyek sem vártak péntekig.

A kastélyhoz vezető híd alatt szerelik fel a mozit, oda is egy képzőművészeti alkotás vezet, amelynek érdekességeit Kim Attila ismertette. Amikor átmegy az alatt valaki, különleges fények keletkeznek, olyan lesz, mintha esne az eső, még a földön megjelenő fényeknek is a földre hulló eső formájuk lesz.

Ilyen készülődést, illetve ilyen fesztivált sem láttam még ezek a fák – szögezzük le a túra végén Teleki Kálmánnal, akitől azt kérdeztük, volt-e valamilyen kikötése, feltétele, amikor rábólintott az eseményre. Elmondta, azt az egyet nem szerette volna, hogy electric fesztivált szervezzenek a parkban. A fű kinő, a szemetet össze lehet takarítani, – mondta, – ezektől nem tart, ezek a legkisebb problémák.

Hogy milyen lesz, milyen napok és éjszakák állnak előtte, azt ő sem tudta megmondani. De ez a rendezvény is hozzájárul a kastély népszerűsítéséhez, ahhoz, hogy még ismertebbé váljon. „Ülhetnék csendben, mint a nyugdíjasok, úgy hogy nem csinálok semmit. De az őseim, akik ott a szemben levő domboldalon nyugszanak, ők is mindig igyekeztek valamit tenni, előremozdítani, így nekem is az ő példájukat kell követnem” – magyarázta érdeklődésünkre a kastély tulajdonosa, Teleki gróf. 

Kapcsolódók

Kimaradt?