Luxemburgi miniszterelnök: a politikai stabilitás rendkívül fontos

Xavier Bettel, a Luxemburgi Nagyhercegség miniszterelnöke azt kívánja Románia számára, hogy mielőbb találjon közép- és hosszútávú megoldást az aktuális politikai krízishelyzetre, hogy az ország visszaszerezze a külföldi befektetők és az európai partnerek bizalmát.

„Egy olyan pillanatban látogattam Romániába, amikor a befektetők keresnek valamit és az hiányzik, egy bizonyos fajta stabilitásról beszélek. Nagyon őszinte leszek önökkel: nehéz meggyőzni egy luxemburgi befektetőt hogy holnap jöjjön Bukarestbe és befektetést eszközöljön, hogyha az a kérdés, hogy merre alakul a politika Romániában, ki lesz tisztségben, mit tesz Románia. Éppen ezért azt kívánom, hogy egy stabil és tartós megoldást találjanak, amely által visszaszerezhetik a befektetők bizalmát” – nyilatkozta Xavier Bettel a Sorin Grindeanuval tartott közös sajtótájékoztatón.

​A luxemburgi miniszterelnöktől az újságírók azt kérdezték, külföldről hogyan látják a politikai válságot, amire ő azt felelte: „Szerintem minden országban vannak politikai válsághelyzetek, megtörténik, az a fontos, hogy minél hamarabb stabilizálódjon a helyzet és az intézmények úgy működjenek, hogy számíthassunk rájuk európai szinten”. +

Bettel szerint szorosabbra is lehetne fűzni a két ország gazdasági kapcsolatát főként az IT, a kutatás, a kultúra és a felsőoktatás területén.

Xavier Bettel a román államfővel együtt szombaton részt vesz Nagyszebenben azon az ünnepségen, amely annak állít emléket, hogy tíz evvel ezelőtt Luxembourg és Nagyszeben együtt viselte az Európa Kulturális Fővárosa címet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?