A szomszédos megyék lakói megrohamozták a háromszéki útlevélosztályt

Ezekben a napokban példátlanul nagy tömeg rohamozta meg a Kovászna megyei útlevélosztályt.

Bár a nyári időszakban általában megnövekszik az úti okmányt igénylők száma, az elmúlt napokban a vártnál is nagyobb tömeg várakozik a sepsiszentgyörgyi hivatal székháza előtt. Ennek oka, hogy sokan a szomszédos Brassó  – néhányan pedig Hargita – megyéből érkeznek Sepsiszentgyörgyre útlevelet kiváltani, mivel Brassóban még lassabban halad az ügyintézés.

Kovászna megye prefektusa, Sebastian Cucu szerint az úti okmányt kérelmezők 40 százalékának Brassó megyében van az állandó lakhelye. A probléma rendezése érdekében a háromszéki kormánymegbízott már egyeztetett Brassó megyei kollégájával, és kérte: ott nyissanak meg újabb ügyfélablakot, hogy levegyék a nyomást a sepsiszentgyörgyi hivatalról. A problémát jelezték az Országos Útlevél Igazgatóságnak is, ahonnan azt a választ kapták, hogy törvény szerint a romániai állampolgároknak lakhelyüktől függetlenül joguk van bármely megyében igényelni az új útlevelet. 

Egy sepsiszentgyörgyi férfi a Maszol érdeklődésére elmondta, nyaralni készülnek, és gyerekeinek szeretne útlevelet igényelni. Kedden meglepődve tapasztalta, hogy óriási tömeg várakozik a hivatal előtt, aznap már nem is kapott sorszámot. Mások tanácsára szerdán reggel 7 órakor felkereste az útlevélosztályt, amelynek ajtajára ki volt helyezve egy lap, amelyre fel kellett iratkozni.

A férfi szerint másfél órával a hivatal nyitása előtt, nyolcvanadikként iratkozott fel. Fél kilenckor a hivatal munkatársai kiosztották a sorszámokat, és elkezdődött az ügyintézés, így aki reggel 7 órakor iratkozott az csak délután kerül sorra, sorolta tapasztalatait az elégedetlen sepsiszentgyörgyi családapa.

Sebastian Cucu prefektus szerint mindeddig nem volt gond, elegendő személyzet volt ahhoz, hogy ki tudják szolgálni a nyáron amúgy is megnövekedett igényeket. A brassói ügyfelek megjelenésével alakultak ki a sorok. Gondot jelent viszont, hogy nem tudnak újabb ügyfélablakot nyítani, mivel nincs meg az ehhez szükséges felszerelésük. Abban bízik, hogy ha a brassói hivatalban sikerül újabb ügyfélablakot nyitni, Kovászna megyében automatikusan megszünik a tolongás.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?