Csak három évig lesz érvényes a 12 évesnél fiatalabbak útlevele

Augusztus 12-től módosul az elektronikus útlevél megszerzéséhez szükséges illeték összege a 12 évnél fiatalabb igénylők számára, a 175/2013-as törvény értelmében – írja a Szatmári Frissújság.

Azoknak, akik nem töltötték be a 12. életévüket, az elektronikus útlevél ezentúl 3 évig lesz érvényes, és 244 lejt kell fizetniük az úti okmányért. Azok a fiatalok, akik betöltötték a 12. életévüket, 5 évig érvényes elektronikus útlevelet vehetnek át, 270 lejes illeték befizetése után.

A változtatásra azért van szükség, mert ennél az útlevélfajtánál kérelmezéskor ujjlenyomatot vesznek az igénylőtől  - ezentúl 6 évesről 12 évesre módosult az ujjlenyomatvételi korhatár. Ha az igénylő már kifizette a 270 lejt az öt évre érvényes elektronikus útlevélért, lévén hogy az új törvény életbelépése miatt augusztus 12-től már csak három évre érvényes útlevélre jogosult, a 26 lejes különbözetet megtéríti neki az állam.

Az igénylést a következő címre kell küldeni: C.N. Imprimeria Naţională din Bucureşti, B-dul Iuliu Maniu, nr. 244D, sector 6. Mellékelni kell a szülő által írt kérelmet, a szülő személyazonossági igazolványának másolatát és a gyermek elektronikus útlevelének fénymásolatát. A visszatérítésre vonatkozó tájékoztatás megtekinthető valamennyi útlevélosztályon.

Kimaradt?