Gyerekfoglalkozások a dálnoki búvártónál

Az Iskola másképp program keretében az elmúlt hetekben több mint ezer székelyföldi diák ismerkedett a vízi világgal, a természettel és a búvárkodással Európa egyetlen búvárkodási célra kialakított tavánál, a háromszéki Dálnokon.

A Víz alatti kutatások központjának működtetője, Szabó Jenő nemzetközi búvároktató, a dálnoki búvártónál tartott sajtótájékoztatón mutatta be a gyerekeket és családokat célzó programokat. Ottjártunkkor is több diákcsoportot nyűgözött le a térségben egyedülálló, vízi világot bemutató és természetismereti foglalkozásokat kínáló létesítmény működtetője.

​Szabó Jenő szerint az elmúlt hetekben naponta 50–130 gyereket láttak vendégül. A diákcsoportok az Elveszett világ egyesület emeletes tanbuszában hallgathattak előadást az erdővédelemről, ezt követően a budapesti Herman Ottó intézet vándortanösvény sátrában próbálhatták ki a mintegy száz interaktív játékot, amelyek révén szórakozva fedezhették fel a természet „trükkjeit”, rácsodálkozhattak a természet csodáira, megérthették működését. Ezeket követően pedig a „My lake” nevű búvártóban etethettek kishalakat, simogathattak „delfint” illetve hallgattak meg előadást a búvárkodásról.

Szabó Jenő rámutatott, hogy elsősorban meg szeretné ismertetni és megszerettetni a gyerekekkel a természeti környezetüket, hiszen ma a fiatalok egyre inkább elszakadnak a természettől, ezért ha nem ismerik, nem várható el, hogy megvédjék azt. Módszerének lényege, hogy a fiatalokat kivigye a természetbe, megismertesse és megszerettesse velük az élővilágot, így ha például szüleik patakban akarják megmosni az autójukat, a gyerekek rájuk szólnak, hogy ne tegyék mert ártanak az élővilágnak.

A dálnoki tónál ettől a héttől több családi programot is kínálnak, amelyek célja, hogy valóban együtt legyen a család – magyarázta Szabó Jenő, aki szerint megfigyelhető, hogy a hétvégi kirándulások alkalmával a férfiak, nők és gyerekek külön csoportba verődve beszélgetnek, játsszanak, csakhogy ez nem tekinthető valódi együttlétnek. A dálnoki búvártónál mintegy száz interaktív játékot kínálnak, amelyeket együtt kell teljesítsen a család, így megvalósul a valódi együttlét.

A zeneterápiát is kiporóbálhatják

Emellett hazai premiernek számít a víz alatti zenehallgatás lehetősége, így a dálnoki tó felszínén melegvizes kádakat helyeznek el, amelyekbe belefeküdve a tóból áradó zenét lehet hallgatni, amely másként hat, mint a levegőben terjedő hang. A vízben ugyanis a zene az egész testet átjárja, „belülről hallatszik”. A zeneterápián résztvevőket a dálnoki tónál termesztett vízitormából készült főzettel is kínálják – mondta Szabó Jenő.

A székely búvár – aki karrierje kezdetén Jacques Yves Cousteau kapitány csapatának tagja volt – két évvel ezelőtt hozta létre Dálnokon Európa egyetlen ezer négyzetméter felületű, és kilenc méter mély mesterséges búvártavát, ahol a Víz alatti kutatások központja is működik. Szabó Jenőnek fiát Kolost is sikerült „megfertőznie” a búvárkodással. Ő jelenleg több tucat háromszéki és brassói érdeklődőnek tart búvár-tanfolyamot, amelynek végén elismert NAUI búvár engedélyt kapnak, amelynek birtokában a világ bármely részén lehet merülni, víz alatti idegenvezetőként vagy a Készenléti Felügyelőségeknél (ISU) munkát vállalni.

Szabó Kolos érdeklődésünkre elmondta: már korábban is szerveztek búvár-tanfolyamokat viszont jelenleg olyan oktató programot kínálnak, amely már minden érdeklődő számára kifizethető, sőt a tanfolyam gyakorlati része le is dolgozható a dálnoki My Lake nevű búvártóban. A búvár tanfolyamért részletekben, havonta legtöbb 200 lejt kell fizetni és a gyakorlati órákat le is dolgozhatják, így ez már elérhetővé válik a kispénzű egyetemisták számára is. A tevékenységekről a „My lake” nevű Facebook oldalon találnak részleteket.

A kolozsvári születésű, de évek óta Háromszéken élő Szabó Jenő búvárral néhány éve a Discovery Channel is forgatott dokumentumfilmet. A nemzetközi szinten ismert búvár többek között részt vett Callatis elveszett városának feltárásában, de a híres Jacques Ives Cousteau kapitány is felkérte, hogy vegyen részt az egyik expedíciójában. Szabó Jenő vezetett expedíciókat, képzett búvárokat és búvár oktatókat, írt tankönyvet, tanított siketnémákat víz alatt beszélni, ipari búvárkodással is foglalkozik. Szabó Jenő a háromszéki Dálnokon egyedülálló búvárlétesítményt hozott létre, hiszen Európában vannak búvárkodásra alkalmas medencék, de mesterséges tavat kimondottan ilyen célból nem készítettek. Az ezer négyzetméteres, kilenc méter mély tóban halak úsznak, és vízi növények élnek, így az abban való merülés látványos.

Kapcsolódók

Kimaradt?