Bedő Zoltán: a diszkriminációellenes tanács diszkriminál

Újságíró szervezetekhez és több ország nagykövetségéhez fordul panaszával Bedő Zoltán sepsiszentgyörgyi újságíró, akit az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elmarasztalt a háromszéki fő fogyasztóvédő viselt dolgairól írt véleménycikke miatt.

Bedő Zoltán szerdai sajtótájékoztatóján sérelmezte, hogy érintettként még mindig nem kapta meg a diszkriminációellenes tanács hivatalos indoklását, így kénytelen volt azt letölteni-e a Dan Tanasă blogjáról.

„Ez esetben a Diszkriminációellenes Tanács diszkriminált” - nyilatkozta Bedő Zoltán, aki szerint nyilvánvaló, hogy az általa írt cikkel egyetlen gond van, az, hogy magyar ember írta. Meglátása szerint a CNCD döntése sérti a sajtószabadságot, a szabad véleménynyilvánítás jogát.

Mi áll a cikkben?

"Lassan 100 éve annak, hogy minket, erdélyi magyarokat elnyomnak azon a földön, melyen őshonosak vagyunk, és ez alól sajnos nem kivétel az egykori nagyfejedelemség Székelyföldnek nevezett szöglete sem. Itt ugyanis zömében Románia más vidékeiről küldött, helyezett és telepített állami hivatalnokok tesznek arról, hogy minden este keserű szájízzel térjünk nyugovóra, és az álmunk se könnyű, hanem nyomasztó legyen" - olvasható a szóban forgó cikk első bekezdésében.

A továbbiakban a szerző így folyatja: „Így történhet meg az is, hogy Mircea Diacon, a polgárok érdekében és védelmére létrehozott Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság helyi kirendeltségének vezetője Háromszéken alaptalanul, illetve rosszindulatúan sértegetheti, fenyegetheti és büntetheti azokat, akiket védenie kellene, és akiknek a befizetett adólejeiből a zsíros fizetését kapja. Gyűlölködő megnyilvánulásait hosszasan lehetne sorolni, azonban ezúttal eltekintünk ettől, és csak a legutóbbira összpontosítunk, melynek során nemcsak a jóérzést és emberi méltóságot sértette meg, hanem többszörös szabálysértést, sőt bűncselekményt követett el. Hiszen a hivatali visszaéléstől, a nyilvános fenyegetésen, gyűlöletbeszéden, rágalmazáson és a rendfenntartó szervek félrevezetésén át, az ittas vezetésig sok minden felróható neki”.

Bedő Zoltán teljes cikke itt olvasható.

A fogyasztóvédelem főnöke a CNCD-hez fordult

A diszkriminációellenes tanács Mircea Diacon feljelentésére vizsgálta az esetet, aki elpanaszolta, hogy a Székely Hírmondó napilapban megjelent „A főfelügyelőnek távoznia kell” című cikkben őt diszkriminálták, megsértették és ellenséges hangulatot teremtettek. A főfelügyelő ugyanakkor sérelmezi, hogy a cikk megjelenését követően megjelent egy Facebook-oldal is, ahol a kommentelők az ő tisztségből való menesztését követelték és ellene uszítottak. Ennek kapcsán úgy Bedő Zoltán, mint a Székely Hírmondó napilap úgy nyilatkoztak, hogy semmi közük nincs a Facebook-oldalhoz.

A diszkriminációellenes tanács azzal az indokkal marasztalta el Bedő Zoltánt, hogy cikkében nemzeti hovatartozása miatt megalázta a panaszost, illetve megállapították, hogy a cikk sértő a román nemzet tagjaira nézve. 

Bedő igazságtalannak tartja a döntést

Szerdai sajtótájékoztatóján Bedő Zoltán leszögezte: igazságtalannak tartja a döntést, hiszen cikkében egyetlen alkalommal sem jelenik meg a románokra való utalás, konkrétan nem írta le hogy „román”, de még burkoltan sincs erre utalás. Hozzátette: továbbra is fenntartja írásának minden szavát, és ugyanezt írta volna, ha egy magyar ember lett volna a fogyasztóvédelmi hivatal vezetője, akinek a viselkedéséről, túlkapásairól számolt be, és kérte a menesztését.

Bedő Zoltán a sajtótájékoztatón is felsorolta, hogy mit kifogásol Mircea Diacon tevékenységében. Emlékeztetett, hogy a fogyasztóvédőt korábban menesztették a rendőrségtől, majd a helyi rendőrségtől is mert nyilvános helyen botrányt okozott. Emellett szabadidejében, fogyasztóvédelmi főfelügyelői igazolványát lobogtatva egy benzinkútnál, ittasan belekötött a magyarul éneklő zenészekbe és magyarul beszélő vendégekbe.

Emellett Mircea Diacon belekötött a székely ízek termék feliratba, levetette a taxikról a SIC – Terra Siculorum matricát, egyházi táborokat bírságolt a román feliratok hiánya miatt. Mint arról beszámoltunk, Mircea Diacont a székely ízek ügyben felmentette az Országos Diszkriminációellenes Tanács, de elmarasztalta a Nép ügyvédje.

Kapcsolódók

Kimaradt?