Szabó Vilmos festőművészre emlékeztek Szilágyságban

Művészetek a Szilágyságban. In memoriam Szabó Vilmos címmel zajlott tudományos ülésszak a XIV. Szilágyság-kutatás rendezvénysorozat keretében. A kulturális programot Petri Mór-díjátadás zárta.

„Az elmúlt időszak a Wesselényi Miklóstól kölcsönzött Nem hátrálunk meg! jelmondatunktól volt hangos. Ez nem harci kiáltás, nem valaki legyőzésére szolgál, ez arról a romániai magyar közösségről szól, amely úgy tudott talpon maradni az elmúlt évszázadban is, hogy tette a dolgát, építkezett. Fontosnak tartom megemlékezni mindazokról, akik tettek a szilágysági magyarságért és a kultúránk megőrzéséért, mert így tudjuk örökségünket tovább adni a fiatal generációnak” – hívta fel a figyelmet Seres Dénes parlamenti képviselő, az RMDSZ Szilágy megyei szervezetének elnöke a pénteki rendezvényen.„Szabó Vilmos erdélyi magyar festő, művészettörténész és művészeti író tanulmányait követően Zilahon tanított, amelyre méltán vagyunk büszkék. A Szilágysági magyarok című kötetében összefoglaló tanulmánya jelent meg 2002-ben a Szilágyság képzőművészeti életéről, amely nagy értékkel bír számunkra” – tette hozzá Seres Dénes.

Szilágyi Róbert István, a Szilágy Megyei Tanács alelnöke, az RMDSZ Szilágy megyei szervezetének ügyvezető elnöke kiemelte: „célunk, hogy az RMDSZ a jövőben is meghatározó szereplője legyen a román politikának, és bízunk abban, hogy az elkezdett érdekképviseletet hosszú időkön keresztül folytatni tudjuk. Partnerségben a civilszervezetekkel számos kulturális tevékenységet szeretnénk ezentúl is támogatni, megvalósítani, hogy még több értéket tudjunk megőrizni a felnövő nemzedéknek.”

A kulturális programot Petri Mór-díjátadás zárta, azok kaptak kitüntetést, akik a Szilágyság értékeinek felkutatásával azon dolgoztak, hogy hozzájáruljanak otthonunk kulturális értékeinek megismertetéséhez. Díjat kapott Posta Rozália, Lelik Berta, Sepsi József, Adorján Ilona, Balajti Károly, Daniel Săuca és a Dobai Citera Zenekar.

A rendezvény Erdélyi Múzeum-Egyesület Zilah és Vidéke, valamint a szilágysomlyói fiókegyesülete, a zilahi EMKE, az RMDSZ Szilágy megyei szervezete, a Tövishát Kulturális Társaság, a „Pro Zilah” Egyesület, a Szilágy Társaság, a Szilágy Megyei Művelődési és Művészeti Központ, a Hepehupa művelődési folyóirat közös szervezésében valósult meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?