A székelyföldi húsvéti szokásokról ír a New York Times

A csíkszentkirályi húsvéti locsolásról számolt be olvasóinak a The New York Times.

"Ahogy a virágot, úgy a nőket is meglocsolják Erdély szívében" – írja a lap erdélyi származású munkatársa, akivel korábban már interjúztunk is. Beszámolója szerint kútból húzott friss vízről azt tartják Csíkszéken, hogy segít az egészség és szépség megtartásában, de talán a szerelemben is.

A cikk két tucatnyi, hagyományos öltözetbe bújt fiatalemberről számol be, akik hétfő reggel már összegyűlnek, hogy megkezdjék a locsolást. A hétvégén sürgő-forgó nők már várják a finomságokkal a férfiakat, akik aztán meglocsolják őket a versmondás után –hagyományos recept szerint, azaz egy veder vízzel. A tudósító hozzáteszi, vannak lányok, akik nem szeretik ezt, megkopott szokásnak és szexistának tartják az eljárást.

A cikk arról is beszámol, ez a szokás számos más helyen megtalálható, így Románia többi részében, Lengyelországban, de Magyarországon, Szlovákiában és Ukrajnában is.

Európában szekularizálódott a húsvét is, az egyházak és templombajárás hanyatlásával. A NYT cikke szerint Csíkszentkirályban és Csíkszeredában is érződött ez: a hétvégén talán még tömöttebbek voltak a bárok és klubok, mint a templomok – a modernizáció, urbanizáció, a vallásokat üldöző sztálinista berendezkedés ellenére mégis fennmaradtak a húsvéti szokások.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?