Elhalasztották az egységes bértörvény parlament elé terjesztését

A munkaügyi miniszter ígérete ellenére mégsem iktatta a koalíció hétfőn a parlamentben az egységes bértörvény tervezetét. Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke közölte: ezt a lépést egy héttel elhalasztják.

„Nem akarom, hogy a tervezetet ma előterjesszük. Még egy hétig véleményezik a kollégáim” – mondta szűkszavúan a politikus a PSD és a másik kormánypárt, az ALDE hétfő délutáni frakcióülése előtt. A koalícióból származó források szerint a kormánypárti képviselők és szenátorok ezen az ülésen vitatják meg az egységes bértörvény tervezetét, amely még több pontban módosulhat.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) ügyvivő elnöke, Raluca Turcan is úgy tudja, hogy a tervezetet nem véglegesítették a kormánypártok.A politikus elmondta: a PNL azt kéri a kormánytól, hogy mutassa be a jogszabály gazdasági hatásait is.

„Minden jel arra mutat, hogy az egységes bértörvény nem az állam valós bevételeire épül, hanem az a célja, hogy hórukk-módszerrel kipipáljon még egy választási ígéretet. A pénzügyminiszternek kötelessége bemutatni az egységes bértörvény alkalmazásának teljes idejére a következőket: a gazdasági növekedés becsült értékét, a nemzeti össztermék (GDP) becsült növekedését, az államkassza GDP-arányos bevételeit, az államháztartási hiányt, a közalkalmazottak számának alakulását és a közberuházások értékét” - mondta Turcan.

Az ügyvivő szerint a legnagyobb félelmek ahhoz kötődnek, hogy az államnak nem marad pénze beruházásokra, és még a lehívandó európai uniós alapok önrészét sem tudja finanszírozni. Azt mondta: az év első három hónapjában a kormány 4,5 milliárd lejjel kevesebb pénz gyűjtött a kincstárba, mint amennyire számított. Úgy véli: az idei adóbehajtási ráta 30 százalék alatt marad, míg az uniós átlag 44 százalék.

Kapcsolódók

Kimaradt?