Húsvét előtti élelmiszer-razziák a boltokban és piacokon

Hentesboltja bezárását és borsos pénzbüntetést kockáztatott egy háromszéki vállalkozó, aki otthon készített szalámit és egy másik termék címkéjével árusította üzletében – mondta el a Maszolnak Sikó Barabási Sándor. A Kovászna megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági igazgatóság vezetője szerint a húsvétot megelőző időszakban átfogó ellenőrzések zajlanak az élelmiszerboltokban és piacokon.

A háromszéki főállatorvos szerint több kirívó esetet is azonosítottak. Egy hentesbolt tulajdonosa otthon disznót vágott, szalámit készített és azt egy másik termék címkéjével árusította. Ez súlyos eset, amiért akár a hentesboltot is bezárhatják és megbírságolják a vállalkozót. Egy másik hentesüzlet ellenőrzése során kiderült, hogy a vállalkozó este beőrölte azt a húst, amit nap közben nem tudott eladni és másnapra kolbászt készített belőle, amit boltjában árusított. Ez az eljárás is törvénysértő, mutatott rá Sikó Barabási Sándor.

Háromszéken az elmúlt napokban 160 boltot és piaci árust ellenőriztek, 32 kilogramm terméket koboztak el, három céget összesen 1800 lejre bírságoltak, négy cég írásbeli figyelmeztetést kapott, illetve egy üzletnek megvonták a működési engedélyét – összegzett a főállatorvos. Hozzátette: sok kereskedő a húsvéti ünnepek előtt hatalmas raktárkészleteket halmoz fel a nagyobb eladás reményében. Gondot jelent viszont az, hogy nem tudják megfelelően tárolni a hús-, tejtermékeket és a tojást, mivel nincs elég hűtőjük. Az élelmiszerbiztonsági ellenőrök az üzletek raktáraiban gyakran találnak földön, dobozokban tárolt élelmiszereket.

Tavalyi áron lehet bárányhúst vásárolni

Sikó Barabási Sándor szerint a nagyáruházak kínálatában már megjelent a bárányhús, kilogrammját 24-26 lejért árusítják. A piacokon általában húsvét előtti csütörtökön-pénteken jelenik majd meg a bárányhús, amelyet olcsóbban árusítanak, mint a nagyáruházakban, tehát várhatóan 20-22 lejért kínálják majd az ünnepi asztalra kerülő bárányhús kilogrammját. A főállatorvos szerint a sepsiszentgyörgyi, kézdivásárhelyi és baróti piacokon szoktak bárányhúst árusítani, Kovászna és Bodzaforduló környékén a lakosság általában háztól veszik a bárányt.

Háromszéken a húsvéti időszakban mintegy 30 ezer bárányt vágnak, mondta Sikó Barabási Sándor, aki szerint engedélyezik a hagyományos bárányvágást, amennyiben az állat húsát kizárólag szűk családi körben – szülők és gyerekek – fogyasztják el. Az eladásra szánt bárányokat azonban kötelező engedélyezett vágópontoknál feláldozni, és ehhez szükséges az is, hogy az állatoknak legyen azonosító fül-számuk. Háromszéken még egyetlen ideiglenes vágópont létrehozását se igényelték, de van már érdeklődő. Például egy háromszéki gazda kétezer bárányt kíván levágni saját állományából, ezért várhatóan kiváltja az ideiglenes engedélyt.

Sikó Barabási Sándor szerint a hivatalosan árusított bárányhúson – combján, oldalán és lapockáján – minden esetben szerepelnie kell az állatorvosi pecsétnek, ami szavatolja, hogy a hús eredete ismert, fogyasztása biztonságos. A főállatorvos szerint Kovászna megyében sok évvel ezelőtt történt olyan eset, hogy kutyahúst árusítottak bárányhúsként, de az egyetlen kirívó eset volt.

A szakember ugyanakkor nem ajánlja, hogy útszélen, autóból árusított bárányhúst vásároljanak. Az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság a rendőrséggel közösen a járműforgalmat is ellenőrzi, szúrópróbaszerűen állítanak meg teher vagy személyszállító autókat. Ha 1-2 bárányt találnak az autókba, azokról még elhiszik, hogy a sofőr a családja számára szállítja, de ennél több bárány esetében már felmerül az engedély nélküli kereskedelem gyanúja – mondta Sikó Barabási Sándor.

A háromszéki főállatorvos szerint ebben az időszakban a Kovászna megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság állandó ügyeletet tart, ezért aki rendellenességet tapasztalt az igazgatóság székhelyén tehet panaszt, vagy a piacokon, eladási helyeken is kifüggesztett telefonszámokon jelezheti panaszát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?